2010. november 10., szerda

Sajtcsipsz levesbetétnek

Elkallódott birsalmasajtot találtam. Azt tudtam, hogy rendesen ki lett szárítva amikor készítettem tavaly, azt is láttam, hogy szépen elállt hónapokig. Azután megfeledkeztem róla, vége lett az ünnepnek, jött a jobb idő, és már nem is hiányzott. Nyáron kicsit megolvadt, rászáradt a zsírpapír, de más baja nem lett.
Gondoltam megsütöm vele a birsajtos sütiket Ms. Poppy receptje alapján, de mire rászántam volna magam, már hűlt helye volt a sajtnak. Van már utánpótlás, de azt megint elcsomagoltam, hogy el ne fogyjon idő előtt. Biztosan finom az a sütemény, de egyenlőre elnapoltam.


Vártam már a sütőtök szezont. Talán én is titokban már az őszi zöldségeket kerestem, mint Szepy, mert hetek óta sütőtöklevest, köretet, muffint és süteményt készítek folyamatosan. Azt hiszem ezt egyenlőre nem tudjuk megunni.
Szeretem a kanadai tököt, mert jó vele dolgozni, szeletelni, pedig sajnos nem mindég édes. Így megsütve nem is esett jól, mert szinte ízetlen volt. Régebben szívesen ettem a sült tököt, pedig én akkor sem tettem rá sem cukrot, sem mézet, mégis volt íze.
Sült tökből az idén főztem először levest, eddig csak bedobáltam a fazékba és úgy főztem össsze a többi alapanyaggal. Ennek más volt az íze. Talán finomabb is. Érdemes kipróbálni.Ezt a sajtcsipszet nem a töklevesbe készítettem, hanem egy brokkolikrémlevesbe.
Nem nagy munka, de különleges levesbetét lesz belőle.
Lereszeltem 15 dkg trappista sajtot és egy kiolajozott alufóliával bélelt tepsire szórtam.
170 fokos sütőben kb. 10 percig sütöttem.  A széle jobban megsült, de nem égett meg. Az egész sajt törékeny lett a kihűlés után.  Kicsit ráragadt az alufóliára, de le hetett húzni róla.

Ha vastagabb rétegben szórjuk a sajtot és kb. 160 fokon  10-12 percig olvasztjuk össze, akkor  egy vágható sajtlepényt kapunk. Ez is nagyon finom levesbetét.

9 megjegyzés:

 1. Remek ötlet ez a sajtcsipsz! Ha "csak" fele olyan sikere lesz a csipsznek, mint a rozmaringos-kéksajtos focaccia-nak, már nyertem Veled!!(nagyon sokszor sütöttük a focacciat, sajnos vége a paradicsom szezonnak). üdv., pusz

  VálaszTörlés
 2. Ragyogó ötlet! Ráadásul hézagpótló, mert a meglehetősen szegényes levesbetét-kínálatot bővíti! (Már persze, ha valaki el készíti:)

  VálaszTörlés
 3. Ez a sajtcsipsz tényleg jó lehet. Jaj, hogy én a sütőtököt mennyire nem szeretem, pedig a lányaimnak kiskorukban mindig csináltam. Anyámnak kellett kóstolnia. Ők szeretik. Nekik a mai napig elkészítem, de én még az "illatát" sem bírom.

  VálaszTörlés
 4. Drága Superkeri, örülök, hogy hallok felőled!
  Sajnos megint késő van, mire ide jutottam, pedig régóta szeretnék írni neked. Sokszor gondolok rátok!
  Remélem jól vagytok?!

  VálaszTörlés
 5. Trendo,a sajtcsipsz nagyon finom rágcsálni való is.
  Ami nem kellett a levesbe, az estére már sehol nem volt, mert az asztalon hagytam.

  Van egy másik levesbetétem, ami csupa magokból állt és szalonnával volt összepirítva. Az is finom és különleges volt.

  Vali én így vagyok a tüdővel.
  Megfőzöm, de nem eszem meg.
  A sütőtöknek kellene még adnod egy esélyt olyan ízzel, amivel nem is gondolnád.Hátha mégis közelebb kerülnétek egymáshoz.

  VálaszTörlés
 6. Nem volt gyanús, hogy a családtagoknak feltűnően sok dolga akadt a konyhában? :))))
  Legközelebb a mosogatnivalót hagyd elől...
  (jó lesz kontrollcsoportnak:)

  VálaszTörlés
 7. Trendónak igaza van:)) Nálunk sajna max. a férjem mosogat el, a gyerekek inkább átugorják:D
  A sajtchips nagyszerű ötlet!!! Szerintem nemsokára ki is próbálom! Köszi!

  VálaszTörlés
 8. Fáj a csuklód, Daisy? Nem sütsz, nem írsz...
  Remélem nincs baj!

  VálaszTörlés
 9. Itt vagyok, megvagyok. Köszönöm az érdeklődést!
  Inkább főzök, mint sütök, de időm csak akkor lesz írni, ha nyugdíjba megyek.
  Tíz éve erre várok. Még majdnem ennyit kell várnom, pedig megígértem, ha most elmehetnék, tíz év múlva visszamennék dolgozni.
  Nem díjazták!

  VálaszTörlés