A vöröslencse nagyon konyhabarát zöldség. Igaz, drágább, mint a barna társa, de hát nem gondolnám, hogy ebből kell a klasszikus lencsefőzeléket készíteni.
Amikor megfőztük elveszíti gyönyörű színét, de a belőle készült ételnek nem is ez adja a jellegét.
Nagyon rövid ideig kell főzni, kb. 10 - 15 perc elég.
Így nézett ki a főzés elején még nyersen, de már befűszerezve. Gyönyörű, nem?
A recept Zsófié, de ha nem akarunk csalódni egy receptben, akkor jó helyről kell válogatni.
Hozzávalók (2 adag)
4 kicsi, vagy 2 közepes sárgarépa, reszelve
kb. 6 dkg vöröslencse
½ fej hagyma, kockázva
2 gerezd fokhagyma, aprítva
kb. 2 cm friss gyömbér, aprítva
2-3 ek olaj
2 dl kókusztej
5 dl házi húsleves
Fűszerek, amit szeretünk:
Nálam: 1 kk őrölt koriander, 1 kk kurkuma, 1 kk cayenne bors, v. paprika, 1kk garam masala
Só, bors, 1 tk barna cukor, ha kell 1tk ételízesítő (Delikát), pici citromlé
Az olajon megpárolom a hagyma, fokhagyma, gyömbér keverékét. Már isteni illatok terjengenek. Rádobom a reszelt sárgarépát és a jól átmosott vöröslencsét, átforgatom. Felöntöm fél liter vízzel, beledobok egy húsleveskockát. Hozzáadom a fűszereket, sózom, borsozom. Fedő alatt főzöm, amíg a lencse megpuhul, ez kb. 15 perc. Ekkor botmixerrel, vagy robotgépben az egészet pürésítem. Csak ekkor adom hozzá a kókusztejet és épp csak összerottyantom. Ekkor megkóstolom és ízlés szerint még kikerekítem az ízeketpici citromlét és
Ezt átmásoltam Zsófi blogjából és csak annyival egészíteném ki, hogy az áthúzott részek ugyan érvényesek lehetnek, de nálam nem került a levesbe.
Nekem 25 dkg lencséből készült a leves, a többi hozzávalót ennek megfelelően kellett változtatni.
A koriandermagot frissen őröltem és kurkuma híján curryport tettem bele, de nem azt,amelyik a fűszerpolcon a köménymag mellett található, hanem azt, ami Madras curry néven található leginkább bioboltokban. Persze ez a kisvárosi lehetőségeket tükrözi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.