2012. március 18., vasárnap

Ráérős reggelen villás reggeli


Amikor  azt  mondom, hogy szeretjük a hagymát, talán nem elég pontos a kifejezés. Minden formájában szeretjük, de legfőképpen a sült fajtáját.
Évek óta készítem ezt a sajtos változatot és gyakran virsli nélkül, mert így is elég laktató. Attól is függ persze, mennyi hagymából készül, mert a férfi családtagoknak nagyobb az étvágyuk.
Ha reggel kezdünk hozzá, akkor bizony korán kell kezdeni, vagy bízzunk abban, hogy sokáig alszik a család.
Nálam időnként előfordult a reggeli főzőcskézés, de türelmetlenkedtek a fiúk, ezért, ha előre tervezek, akkor a hagyma sütését is előző nap elkészítem.
Most is így történt.

A sok-sok hagymát szálasra vágtam és olívaolajon kissé megsózva megpároltam. Most 5 közepes fej hagyma volt amit összevágtam.
Provanszi fűszerkeveréket szórtam rá, de csak módjával, mert ez a hagymás étel nekem leginkább csak borsikafüvet kíván. Külön tettem is rá, hogy jobban érződjön.
A sajt mennyisége is attól függ, hogy mit eszünk még mellé. Ha van virsli vagy sonka vagy bacon, akkor kevesebb sajt is elég. Ha hús nélkül készül, akkor a sok sajttól lesz laktató.
A megsült hagymát kicsit le is lehet pirítani ízlés szerint, de ne égjen meg.
Só és frissen őrölt bors is kell bele.
Legalább 20 dkg trappista sajtot reszeltem le -- a reszelő durvább részén -- és ezzel szórtam meg a hagymát. Innentől várta a másnap reggelt.




Ma reggel még félálomban bekapcsoltam a sütőt, betettem az edényt, feltettem a tea vizet és elvonultam a fürdőszobába.
Amíg sült a hagyma, addig megsütöttem a virsliket és összevágtam ipari mennyiségű zöldséget, mert azt mindég kell enni mellé.
Ilyenkor van vajretek, uborka, paprika esetleg feketeretek.
Puha kenyér is kell, amivel ki lehet tunkolni a finom ízes olajat.
Nekem virsli nélkül is elég, mert a sok sajt miatt így is jól lehet lakni vele. A sajt kicsit megpirul, csodás illata van és nagyon finom.

3 megjegyzés:

  1. Ha úgy szeretitek a hagymát, mint mi, akkor ízleni fog!

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük a hagymát. Ez nagyon jó kis étel. Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.