A főzelék tipikus magyar étel, de sok év után eljutottunk az újra értelmezéséhez. Sokféle zöldség van, amiből a klasszikus ételeket el lehet készíteni, és még több, amiből az újra gondolt változatokat. Nem csak a zöldségek fajtája változott, de szerencsére az elkészítési módjuk is. A főzelék egészséges,de ha telenyomjuk zsiradékkal és liszttel, akkor már nem feltétlenül lesz az.
Egy egész blog épült arra, hogy megismertessen minket a különféle zöldségek igen változatos elkészítési módjával. Szatmári Feri receptjeiben senki nem fog csalódni.
Az ízekkel meg kell ismerkedni, ki kell próbálni és nem kell megijedni, ha látszólag össze nem illő alapanyagok kerülnek össze. Összeillik, higgyétek el!
Szerintem ez a burgonyafőzelék kezdetnek megfelelő. Ebben nincs semmi vad íz, harmonikus lesz a végeredmény és nagyon addiktív.
- 1,5 kg burgonya--ebből kb. 40 dkg reszelve / hát, én nem reszeltem le, jó volt az összevágva is / , a többi 1,5 cm-es kockákra vágva / na jó, ezt azért nem kell /
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj és 1 tk vaj
- 1-2 babérlevél
- 1 liter húsalaplé vagy víz
- 2 szál szárzeller -- aki nem ismeri és bátortalan, hagyja el nyugodtan
- 1 tk só
- 1 tk currypor / én többet tettem bele és nem is a gyengébb ízűt, hanem a madras curryt, ami csípős is /
- 2 dl kókusztej
- 1 ek étkezési keményítő
- Az apróra vágott hagymát az olaj és vaj keverékén üvegesre pároljuk egy pici sóval, mert így könnyebben puhul.
- Feri a receptjében külön főzi meg a reszelt burgonyát, de én rátettem a hagymára és a folyadék felét ráöntve, megfőztem, azután botmixerrel pürésítettem.
- Hozzáöntöttem a többi folyadékot / a burgonya fajtájától függően, lehet, hogy még több folyadék kell / , a curry port is beletettem, sót és a kockázott burgonyával együtt a babérlevelet is.
- Mielőtt a burgonya megfőlne, hozzá kell adni az összevágott zellerszárat----na, én persze az elején beletettem, mert nem figyeltem a receptet, de semmi bajt nem csináltam, mert a zeller nem főlt szét. A lényeg az, hogy a burgonya se főljön szét!
- A keményítőt a kókusztejjel kikeverve a behabarom a főzeléket, de már nem forralom, csak forralásig összemelegítem.
Tálaláskor korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel szórjuk meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.