Tudom, sokszor leírtam már, hogy én nem szeretek sütni. Nem azért írom, mert így akarok nagyobb elismerést kiharcolni, hanem azért, hogy megmutassam, ennek ellenére is van olyan sütemény, amit elfogadható módon el lehet készíteni.
Tulajdonképpen, az elhatározás a legnehezebb. Minden létező kifogást felsorakoztatok magamnak, aztán, ha mégis ráállok, akkor igyekszem jól megcsinálni.
Van egy nagyon szép csokoládés süteményes könyvem--meg sem érdemlem--ebből próbáltam már néhányat elkészíteni több-kevesebb sikerrel.
Most sem gondolkodtam előre, ezért az itthoni alapanyagokhoz kellett receptet keresnem.
Az eper adott volt, mert tavaly nyáron gyönyörű epreket fagyasztottam le úgy, ahogy kell, egymás mellé téve egy tálcára és amikor megfagyott, akkor tettem dobozba. Így szépen megtartotta a formáját.
A sütemény egyszerűen Csokoládés szelet névre hallgat. Sima csokis tészta, a tetején olvasztott csokoládéval. Na, ebből csináltam én az enyémet. Az epres réteget tettem hozzá.
A hozzávalóknál már eleve nem értem az öt gramm végű hozzávalókat--bevallom, én nem is mértem így ki.
TÉSZTA
- 225 g vaj
- 100 g étcsokoládé / 70% /
- 150 ml víz
- 300 g liszt / én---fele részben teljeskiőrlésű /
- 2 tk sütőpor
- 275 g barnacukor
- 150 g tejföl
- 2 tojás felverve
- 1 narancs reszelt héja és a fél narancs leve---ezt én tettem hozzá
- 200 g étcsokoládé / 70 % /
- 6 ek víz
- 3 ek habtejszín
- 1 ek hűtött vaj
- eper
- balzsamecet
- barnacukor
- narancslé
- őrölt vaníliarúd / vaníliáscukor /
- a megsült tésztára eperlekvár
A fagyott epret összekevertem barnacukorral és balzsamecettel meg a narancs megmaradt levével és igyekeztem gyorsan és erős lángon kiolvasztani és elfőzni belőle a vizet, hogy az eper ne puhuljon meg és megtartsa a formáját. A víz persze nem főlt el, de ez éppen jó volt a zselé elkészítéséhez.
Látszik a képen, hogy ez sikerült is.
- a vajat, a csokoládét és a vizet egy lábasban összeolvasztjuk
- a lisztet egy tálba szitáljuk a sütőporral és hozzáadjuk a cukrot
- a lisztet az olvasztott csokoládéhoz keverjük, azután keverjük hozzá a tejfölt és a tojást
- 32 x 20 cm-es tepsibe öntjük a tésztát és kb. 190 °C-on 40 perc alatt megsütjük
Amikor a zselé kellőképpen megdermedt---másnapra --akkor öntöttem rá a csokoládét.
---Egyáltalán nem biztos, hogy mégegyszer meg fogom sütni, mert ez nekem sok, de az ANYUKÁM kedvéért megérte!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.