A wikipédia szerint a pesto meghatározása:
A pesto vagy „pesto alla genovese” a liguriai konyha
egyik jellegzetes összetevője, bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból előállított szósz (a
fenyőmag például dióval is helyettesíthető).
Olaszországban jellemzően tésztafélékhez (például trenette, lasagne, ,troffiette), esetleg kevés
főtt krumpli társaságában tálalják, első fogásként, de számos egyéb tészta-,
leves- (pl. minestrone) és zöldséges ételek hozzávalója lehet, kisebb
mennyiségben.
A pesto eltarthatósági ideje akár két hét is lehet,
amennyiben mindvégig olívaolaj borítja a tetejét. Nálam általában akkora mennyiség készül, hogy akár két hónapig is kitart és semmi baja nincs a hűtőben.
Most én két hatalmas petrezselyem csokorból készítettem szándékosan újkrumplit akartam ízesíteni vele.
Pestót készíteni lehet bármilyen zöldféléből. Az én egyik kedvencem a rukkola pesto.
A rukkola / borsmustár / kicsit kesernyés ízű, enyhébben csípős, de nagyon finom zöldféle. Salátának való, de pestót is lehet belőle készíteni.
Nálam nincs kőbe vésett receptje ennek a mártásnak. A lényeg, hogy legyen benne valamilyen összeturmixolt mag / mandula - kesudió - dió/esetleg pirított / - mogyoró - fenyőmag .
Legyen benne fokhagyma, olívaolaj és, ha van finom és kemény sajt, akkor az is.
Bevallom, én ezért szoktam begyűjteni parmezánt vagy más kemény olasz sajtot.
A pesto természetesen a főtt tésztán a legfinomabb, de hihetetlenül feldobja az egyszerűen megsütött újkrumplit, amiből egészséges vacsorát varázsol.
Nekem rendszeresen kerül salátaöntetbe is.
A következő összeállításokat innen vettem kölcsön
Rucola pesto ---Hozzávalók:
2 csokor rucola,
2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál parmezán sajt,
3 evőkanál olívaolaj,
2 evőkanál pirított mandula, só, őrölt bors
2 csokor rucola,
2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál parmezán sajt,
3 evőkanál olívaolaj,
2 evőkanál pirított mandula, só, őrölt bors
Mentás fokhagymás
pesto Hozzávalók:
2 csokor friss menta,
1 evőkanál dió, 1 csipetnyi só,
1 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olívaolaj,
3 evőkanál parmezán sajt
2 csokor friss menta,
1 evőkanál dió, 1 csipetnyi só,
1 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olívaolaj,
3 evőkanál parmezán sajt
Citromos-kakukkfüves
pesto Hozzávalók:
1 csokor petrezselyemzöld,
3 evőkanál dió,
1 evőkanál szárított kakukkfű,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1 evőkanál citromlé,
1 dl olívaolaj, só, őrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld,
3 evőkanál dió,
1 evőkanál szárított kakukkfű,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1 evőkanál citromlé,
1 dl olívaolaj, só, őrölt bors
Bazsalikomos pesto Hozzávalók:
2
csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál fenyőmandula, 10 dkg parmezán, 2, 5 dl olívaolaj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.