2010. március 1., hétfő

Kókuszos resztelt -- kókusz imádóknak

Ez a sütemény sokkal finomabb, mint amennyire szép. A látványon az is rontott, hogy a tészta liszttartalmának egy részét teljeskiőrlésűre cseréltem és ettől egy kicsit sűrűbb, " szalonnásabb " lett. Ha csak fehér lisztből készül, akkor a tészta szép is lesz, nem csak finom. A legnagyobb előnye, hogy a recept szerint 8 tojásfehérje + 2 tojás kell hozzá. A tojásfehérjék a tészta tetejére kellenek, ezért, ha több van, az sem baj. Nekem készült már 15 db fehérjéből is.

Tulajdonképpen ez egy remekül variálható tészta, ami a mennyiségeket illeti. Nem kell ragaszkodni a tészta és a töltelék arányához. Ízlés- és tojásfehérje szerint készíthető. Minél több fehérjét használunk, annál több kókuszreszelék is kell hozzá.


  • 20 dkg vaj vagy margarin

  • 30 dkg liszt

  • 10 dkg cukor

  • 2 tojás sárgája

  • csipet só

  • 1 fél citrom reszelt héja

A hozzávalókból tésztát gyúrunk és egy 37 x 22 cm-es sütőpapírral bélelt tepsiben elősütjük. Nekem ez vált be, de lehet kisebbe is tenni, akkor magasabb lesz a tészta. Most nekem is kisebb tepsiben volt, mert foglalt volt a nagyobb. A sütés kb. 15-20 perc 170-180 fokon.



  • 10 dkg baracklekvár

  • 5 dkg mazsola / lehet több is /

A langyosra hűlt tésztára kenjük a lekvárt és megszórjuk a mazsolával.



  • 10 db tojásfehérje / lehet több is /

  • 10 dkg kókuszreszelék / lehet több is /

  • 25-30 dkg cukor

  • 5 dkg liszt

A tojásfehérjéket, a kókuszt és a cukrot egy edényben elkezdjük összefőzni. Ez a resztelés. Addig kell kevergetve főzni, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy a fakanállal húzott csíkban kilátszik az edény alja egy kis időre. Ez az én tapasztalatom, ilyen utasítás nincs a receptben, de eleinte én sem tudtam, hogyan kell csinálni. Régi recept, sokszor megsütöttem már, ezért javaslom a teflon bevonatú edényt, mert anélkül sajnos odakap az alja, amikor a liszt bele kerül. Régen én is így csináltam, mert nem volt teflonom, de nem kell megijedni, azért el lehet mosogatni nagyobb erőfeszítés nélkül is. -----Amikor elértük a megfelelő állagot, akkor hozzákeverjük a lisztet és ezzel is alaposan átkevergetjük.----A kókuszos masszát ráterítjük a lekváros tésztára és visszatesszük a sütőbe. Addig sütjük, amíg a kókusz szép sült színt kap. 180 fokon kb. 20-25 perc. Esetleg takarjuk le az első 10 percben. Sokáig eláll, mert nem krémes. A cukrot lehet ízlés szerint csökkenteni, én sem szeretem a nagyon édeset.


A fagyasztóban gyűjtögetett sok tojásfehérje felhasználására nekem ez a sütemény vált be a gyümölcskenyér mellett.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Daisy!
    Imádom a kókuszosat és fehérjegyűjtő is vagyok : ), nem is kérdés, hogy kipróbálom ezt a csodát : ) Kérdezném, hogy véleményed szerint a kész sütemény fagyasztható?

    Köszönöm, Piroska

    VálaszTörlés
  2. Piroska, még nem fagyasztottam, mert hűtőben akér két hétig is eláll és ehető. A fagyasztás szerintem lehetséges, mert az omlós tészta fagyasztható, a kókusz szintén meg van főzve. Beiglit már többször fagyasztottam, de a felengedése szigorúan szobahőnérsékleten, nem sütőben vagy mikróban. Akkor lesz olyan, mint amikor a friss már kihűlt.
    Ha megpróbálod és sikerül a fagyasztás, légyszíves írd meg. Köszönöm!

    VálaszTörlés