- 1 fej hagyma apróra vágava
- 2-3 ger. fokhagyma összevágva
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1mk szárított borsikafű
- só
- frissen őrölt bors
- 1/2 kg sampinyon gomba szeletekre vágva
- 1 ek vágott zöldpetrezselyem + 1 ek a főzés végére
Olívaolaj és vaj keverékén megpárolom a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadom a vastagabb szeletekre vágott gombát és erős tűzön néhány percig kevergetem. Beleteszem a fűszereket és kivételesen a petrezselyem zöldet is, mert pirítva egészen más íze lesz, igaz sokat veszít a vitamin tartalmából. Felengedem forrásban levő vízzel és összeforralom. A gombának nem kell sok főzés, de még a galuskával is főlni fog.
- 1 db tojás felverve
- 1 ek sűrű tejföl
- 1 ek olvasztott vaj
- só
- bors
- 2-3 ek liszt / esetleg több, a tojás nagyságától függően /
A galuskához valókat villával öszekeverem és teáskanállal a forrásban levő levesbe adagolom. Tetszés szerinti nagyságú galuskákat tehetünk bele. Nem kell sok főzés, hamar elkészül. A vajasgaluska nagyon finom levesbetét, de margarintól már nem lesz olyan az íze, viszont nyugodtan elkészíthető azzal is. --------Karalábélevesbe, karfiollevesbe, borsólevesbe és gombalevesbe nagyon szeretem. A galuska masszájába tehetünk vágott petrezselymet vagy más zöldfűszert is.
Tálalásnál tejfölt keverjünk a levesbe.
Nagyon szeretem a gomba levest és tiéd is nagyon guszta!
VálaszTörlésNálunk is nagy kedvenc a gombaleves. Én is leszoktam a lisztes sűrítésről. Ha sűrűbben akarom, akkor előre megfőzöm a karikákra vágott szárakat, összeturmixolom, és ebbe főzöm meg a levest.
VálaszTörlésAz a három pöfeteg ott lenn, igencsak nyálfolyató :-)
A gomba mindég kisegít, ha nincs ötletem. Krémlevest is szoktam főzni belőle.
VálaszTörlésA pöfetegeket a szomszéd nénitől kaptam, de nem árulta el a lelőhelyet, pedig már fáj a lába és nem tud kimenni. Az idén újra megpróbálom rávenni.