2010. április 17., szombat

Toszkán paradicsomleves

Szombat, munka után éhesen, gyorsan valami egyszerűt. Szerencsére az ilyen alapanyagokból mindég van itthon. Befőzési " hobbymnak " köszönhetően volt a fagyasztóban olajjal eltett összevágott bazsalikomlevél. A doboz tartalmát már jócskán lecsökentettem, de annyi maradt még benne, ami a mai leveshez elég volt. Ez még nyári bazsalikom volt, szerintem még így, fagyasztottan is finomabb íze volt, mint a mostani cserepes boltinak. Tulajdonképpen sosem szerettem igazán a megszokott édes paradicsomlevest. Amikor először ettem ehhez hasonló, de tasakos paradicsomlevest, akkor jöttem rá, hogy ez hiányzott eddig nekem. Szerintem a menzákon is ilyet kellene főzni. Ma már sok jó receptet lehet találni hozzá. Nekem is sikerült Krisztáét megtalálni. A Dolce vita blogon egyébként is találtam már jó néhány finom ételt. Ez a leves forró nyári napokon is elő fog kerülni.
  • 1 fej hagyma
  • 2 ger. fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 dob. kockázott paradicsom konzerv
  • kb. 1/2 csokor bazsalikom
  • frissen őrölt bors
  • parmezán jellegű sajt
  • teljeskiőrlésű lisztből készült kenyér pirítva

Az olajon megpároltam az összevágott hagymát és fokhagymát. Sóztam, borsoztam és ráöntöttem a paradicsom konzervet. Öntöttem bele még egy doboznyi vizet is. Belekevertem a bazsalikom egy részét és a levest 10 percig főztem. Kicsit savanykásnak tűnt, de nem akartam cukrot tenni bele. Igazam volt, mert a végére kiegyenlítődtek az ízek. ----------Tálalásnál a pirított kenyeret összetörve a tányérokba tettem, a maradék bazsalikomot rátettem és a reszelt sajtot is rászórtam. Ennyi hozzávalóból bő két adag leves készíthető.


A levest a kenyér köré öntöttem, hogy lassabban szívja föl a levet. Nem volt kellemetlen az elázott kenyér, mert a teljeskiőrlésű tésztának van tartása. A leves valóban sűrű, de könnyű. Nagyon kellemes ízű, igazi nyári étel. A konzervek jóvoltából azonban ilyenkor is bátran elkészíthető.
Egy kis olívaolaj a leves tetejére és kész a csoda!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése