Régebben még azt is próbáltam, hogy a sós pisztáciát kicsit blansíroztam, leöblítettem, megszárítottam és úgy használtam. Ez volt az újságok ötlete.
Lehet a datolya helyett más aszalt gyümölcsöt tenni bele, a barna cukor pedig , amit beleteszek, ma már valóban barna.
Én már barnított vajjal készítettem, amit ugyan ír a recept, de írja a margarint is, egyébként meg margarin lázban égett az ország még nyolc éve és a margarint ugye nem lehet barnítani. A barnított vaj a cukorral együtt olyan különleges ízt adott ennek a sütinek, hogy alig akartam elhinni, hogy ilyen változást hozhat egy-egy különlegesen jó alapanyag.
Így nézett ki a vaj barnítás- és szűrés után. Még összegyűlt egy kevés lerakódás az alján.
Ez maradt az edény alján, amikor leszűrtem a vajat.
Hozzávalók kb. 50 db-hoz
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 20 dkg kimagozott datolya
- 25 dkg barna színű kr. cukor / ma már nem a színezett barnacukor /
- 1 cs. vaníliáscukor / házi készítésű vagy 1/2 rúd vanília kikapart belseje /
- 1 tojás
- 3 evőkanál narancslé
- 37 dkg liszt
- 1 zacskó szárított, aprított narancshéj / kandírozott /
- csipet só
A cukrokat és a sót a vajhoz adjuk, majd robotgéppel kikeverjük.
A tojást a narancslével és narancshéjjal szintén beletesszük és elkeverjük.
A kanál mérete miatt, lehet, hogy szükséges egy kicsivel több liszt.
Kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd az aprított datolyát is.
Ilyen volt a massza, mielőtt formázni kezdtem.
Kézzel összegyúrjuk és két kb. 4 cm-es átmérőjű rudat készítünk belőle.
Hűtőszekrényben kb. 2 órát hűtjük, hogy könnyebb legyen szeletelni.
- 1 tojásfehérje
- 5 dkg felaprított pisztácia / dió is lehet /
- 10 dkg tortabevonó csokoládé
Egy cm-es szeletekre vágjuk, tepsibe fektetjük, kerekre igazítjuk, mert kicsit deformálódik szeletelés közben.
180 - 200 fokos sütőben kb. 12 - 15 percig sütjük.
Amikor kihűltek, minden tallér egyik felét olvasztott csokoládéba mártjuk. Díszíthetjük is tetszés szerint.
A sütemény hozzávalóinak mennyiségét lehet változtatni a körülbelüli arányok megtartásával. Az aszalt gyümölcs, a narancshéj és a bevonáshoz felhasznált pisztácia mennyisége változtatható.
Még egyik évben sem sikerült eleget készítenem belőle, pedig rendszeresen dupla adagot sütök.
Sajnos a Lidl-s pisztácia is sózott:(( így marad a lemosás...
VálaszTörlésSajnálom!
VálaszTörlésAzt a nagy zsákosat nem láttad, amiből magadnak méred ki? Vagy már nem volt.