2010. december 12., vasárnap

Pisztáciás-datolyás tallérok

Nyolcadik éve fogom megsütni ezeket a tallérokat kisebb módosításokkal. Ez csak annyit jelent, hogy a natúr pisztácia például beszerezhetetlen volt szinte a mai napig. Most láttam a Lidl-ben, hogy úgy árulják, mint eddig a mogyorót. Hatalmas zsákból, szedd magad!
Régebben még azt is próbáltam, hogy a sós pisztáciát kicsit blansíroztam, leöblítettem, megszárítottam és úgy használtam. Ez volt az újságok ötlete.
Lehet a datolya helyett más aszalt gyümölcsöt tenni bele, a barna cukor pedig , amit beleteszek, ma már valóban barna.
Én már barnított vajjal készítettem,  amit ugyan  ír a recept, de írja a margarint is, egyébként meg margarin lázban égett az ország még nyolc éve és a margarint ugye nem lehet barnítani. A barnított vaj a cukorral együtt olyan különleges ízt adott ennek a sütinek, hogy alig akartam elhinni, hogy ilyen változást hozhat egy-egy különlegesen jó alapanyag.



Így nézett ki a vaj barnítás- és szűrés után. Még összegyűlt egy kevés lerakódás az alján.

Ez maradt az edény alján, amikor leszűrtem a vajat.

Hozzávalók kb. 50 db-hoz
  • 25 dkg margarin  vagy vaj
  • 20 dkg kimagozott datolya
  • 25 dkg  barna színű kr. cukor  /  ma már nem a színezett barnacukor  /
  • 1 cs. vaníliáscukor  /  házi készítésű vagy 1/2 rúd vanília kikapart belseje  /
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál narancslé
  • 37 dkg liszt
  • 1 zacskó szárított, aprított narancshéj /  kandírozott  /
  • csipet só
A vajat barnulásig hevítjük, majd keverőtálba öntjük és kihűtjük.
A cukrokat és a sót a vajhoz adjuk, majd robotgéppel kikeverjük.
A tojást a narancslével és narancshéjjal  szintén beletesszük és elkeverjük.
A kanál mérete miatt, lehet, hogy szükséges egy kicsivel több liszt.
Kanalanként hozzáadjuk a lisztet, majd az aprított datolyát is.




Ilyen volt a massza, mielőtt formázni kezdtem.
Kézzel összegyúrjuk és két kb. 4 cm-es átmérőjű rudat készítünk belőle.
Hűtőszekrényben kb. 2 órát hűtjük, hogy könnyebb legyen szeletelni.
  • 1 tojásfehérje
  • 5 dkg felaprított pisztácia  / dió is lehet /
  • 10 dkg tortabevonó csokoládé
A hűtőből kivett rudakat az enyhén felvert tojásfehérjével megkenjük és megforgatjuk a tört pisztáciában.
Egy cm-es szeletekre vágjuk, tepsibe fektetjük, kerekre igazítjuk, mert kicsit deformálódik szeletelés közben.
180 - 200 fokos sütőben kb. 12 - 15 percig sütjük.

Amikor kihűltek, minden tallér egyik  felét olvasztott csokoládéba mártjuk. Díszíthetjük is tetszés szerint.

A sütemény hozzávalóinak mennyiségét lehet változtatni a körülbelüli arányok megtartásával. Az aszalt gyümölcs, a narancshéj és a bevonáshoz felhasznált pisztácia mennyisége változtatható.

Még egyik évben sem sikerült eleget készítenem belőle, pedig rendszeresen dupla adagot sütök.
 

2 megjegyzés:

  1. Sajnos a Lidl-s pisztácia is sózott:(( így marad a lemosás...

    VálaszTörlés
  2. Sajnálom!
    Azt a nagy zsákosat nem láttad, amiből magadnak méred ki? Vagy már nem volt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.