2012. január 14., szombat

Gerslis zöldségragu köretként



Nagyon finom kolbászt lehet kapni a hentesünknél. Több fajta füstöltet és nagyon jó ízű sütni valót is.
Azon kaptam magam, hogy gyakrabban veszek sütni valót az utóbbi időben. A hurkájuk sajnos nem ízlik annyira, de a kolbász igen. Végül is ebből nagyon sok féle ételkombináció kihozható.
Olyan a fűszerezése, hogy bátran társítható egyéb dolgokkal, nem fog kiemelkedni az íze, hogy külön életet éljen az ételben.
Most egy kicsit angol beütésű ragu alappal kezdtem a köret készítését.

  • vöröshagyma összevágva nagyobb kockákra
  • szárzeller feldarabolva
  • sárgarépa felkockázva
  • fejtett bab
  • gersli / árpagyöngy /
  • darabos paradicsom konzerv
  • friss kakukkfű
  • borsikafű
  • bors
  • zöldség alaplé / leveskockából /
  • 2 ek. kukoricaliszt
  • olaj / nekem most libazsír /


A libazsíron megpároltam a hagymát, zellert és a répát.
Hozzáadtam a babot, a gerslit és a paradicsomot.
Felöntöttem annyi lével, hogy kétujjnyira ellepje.
Megfűszereztem és megszórtam a liszttel.
Hagytam kicsit forrni, hogy a liszt elázzon, ezután összevertem és betettem a sütőbe kb. két órára 150°c-ra.
Éppen elforrta a levét és egy kissé besűrűsödött. Lehetett volna szaftosabb, hiszen az árpagyöngy még később is  szívja a folyadékot magába.

A klasszikus sültkolbász és krumpli párosításnál ez  finomabb és különlegesebb volt.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretjük a gerslit köretnek. Épp most készült a sóágyon sült csirkéhez. Én roppanósan szeretem. Mint a rizst megfőzöm, hagymás petrezselyem zöld és sok zöldséggel.

    VálaszTörlés