2014. május 15., csütörtök

Diós petrezselyem pesto


A wikipédia szerint a pesto meghatározása:
A pesto vagy „pesto alla genovese” a liguriai konyha egyik jellegzetes összetevője, bazsalikombólolívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból előállított szósz (a fenyőmag például dióval is helyettesíthető).
Olaszországban jellemzően tésztafélékhez (például trenettelasagne, ,troffiette), esetleg kevés főtt krumpli társaságában tálalják, első fogásként, de számos egyéb tészta-, leves- (pl. minestrone) és zöldséges ételek hozzávalója lehet, kisebb mennyiségben. 
A pesto eltarthatósági ideje akár két hét is lehet, amennyiben mindvégig olívaolaj borítja a tetejét. Nálam általában akkora mennyiség készül, hogy akár két hónapig is kitart és semmi baja nincs a hűtőben.

Most én két hatalmas petrezselyem csokorból készítettem szándékosan újkrumplit akartam ízesíteni vele.


 Pestót készíteni lehet bármilyen zöldféléből. Az én egyik kedvencem a rukkola pesto.
A rukkola / borsmustár / kicsit kesernyés ízű, enyhébben csípős, de nagyon finom zöldféle. Salátának való, de pestót is lehet belőle készíteni.
Nálam nincs kőbe vésett receptje ennek a mártásnak. A lényeg, hogy legyen benne valamilyen összeturmixolt mag /  mandula - kesudió - dió/esetleg pirított / - mogyoró - fenyőmag .
Legyen benne fokhagyma, olívaolaj és, ha van finom és kemény sajt, akkor az is.
Bevallom, én ezért szoktam begyűjteni parmezánt vagy más kemény olasz sajtot.
A pesto természetesen a főtt tésztán a legfinomabb, de hihetetlenül feldobja az egyszerűen megsütött újkrumplit, amiből egészséges vacsorát varázsol.
Nekem rendszeresen kerül salátaöntetbe is.




A következő összeállításokat innen vettem kölcsön 

Rucola pesto ---Hozzávalók:
2 csokor rucola,
2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál parmezán sajt,
3 evőkanál olívaolaj,
2 evőkanál pirított mandula, só, őrölt bors

Mentás fokhagymás pesto     Hozzávalók:
2 csokor friss menta,
1 evőkanál dió, 1 csipetnyi só,
1 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olívaolaj,
3 evőkanál parmezán sajt

Citromos-kakukkfüves pesto      Hozzávalók:
1 csokor petrezselyemzöld,
3 evőkanál dió,
1 evőkanál szárított kakukkfű,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1 evőkanál citromlé,
1 dl olívaolaj, só, őrölt bors

Bazsalikomos pesto   Hozzávalók:                                                                                                                      
 2 csokor bazsalikom,                                                                                                                                 3 gerezd fokhagyma,                                                                                                                                   1 evőkanál fenyőmandula,                                                                                                                            10 dkg parmezán,                                                                                                                                      2, 5 dl olívaolaj



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése