2015. július 28., kedd

Mákkrémes szilváspite túrós tészta alappal


Ezt a receptet a net-en találtam---forrás megjelölés nélkül, de a leírása egyébként is picit pontatlan volt.
Nem írom le azt, ami az elkészítés során nem került a helyére. Hiányozni nem fog és én nem akartam kideríteni, mi lett volna, ha.......
Nagyon finom sütemény. Én szeretem a mákot, ezért elfogult vagyok.
Szilva helyett szerintem más gyümölccsel is elkészíthető, most ez a szezon van.
Azt a változatot írom le, ahogyan én készítettem. Kevesebb a cukor mennyisége, ráadásul én xilitet használtam. A túró több volt, a mák kevesebb,  de nem okozott gondot a mennyisége.


Hozzávalók: kb. 70 dkg szilva / eredetileg 1,5 kg /

----a szilvákat én a darabolás után összekevertem egy kevés vaníliáscukorral / házilag xilit és vaníliarúd összedarálva / és fahéjjal

Mákkrém:

  • 5 dl tej
  • 10 dkg xilit / eredetileg 125 g cukor és 60 g méz / 
  • 25 dkg darált mák / eredetileg 30 dkg /
  • 10 dkg búzadara / van teljeskiőrlésű is / 
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 db tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 3 ek. citromlé
  • pici só
  • eredetileg 50 g kandírozott gyömbér / nekem is volt, de nem tettem bele, mert akkor nem lett volna diabetikus /
Azért írtam ezt elsőként, mert először a krémet kell elkészíteni, hogy kicsit kihűljön.
---A tejet a cukorral, mákkal és pici sóval forraljuk fel.
---Ha felforrt, tegyük bele a búzadarát és főzzük addig, míg megduzzad.
---Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a puha vajat.
---Ha kicsit meghűlt, akkor a tojásokat keverjük hozzá.
---Utoljára a citromhéjat és a citromlevet tegyük bele. / ha van gyömbér, akkor azt is  /

Tészta:

  • 25 dkg túró
  • 7 dkg xilit
  • 1 dl tej
  • 1,2 dl olaj
  • 40 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor


---A túrót a cukorral, tejjel, olajjal egy elektromos kézi keverővel összedolgozzuk és azután adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
---Jó állagú tészta lett belőle.
---A tésztát egy tepsibe fektetjük -- 26 x 36 cm -- / én egy kicsi peremet is hagytam a tésztának, hogy a mákkrém ne égjen a tepsi szélére /
---A tésztára öntöttem a kihűlt mákkrémet és beletettem a szilva darabokat.


A mákkrém elég sűrű volt, ezért a szilvák nem süllyedtek el benne.
Az én sütőmben 170 - 180 °C a megfelelő hőmérséklet és így sült kb. 40 percig, de a mákkrémnél a tűpróba használható.
A mák miatt nem nagyon látszik, hogy nem ég-e meg a sütemény, ezért én 20 perc után lazán letakartam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése