2009. szeptember 13., vasárnap

Almáslepény búzacsírával

Kaptam a szomszéd nénitől egy zacskónyi hullott almát. Ez leginkább süteménybe jó csak vagy kompótot lehet belőle csinálni, enni úgy lehet, ha körbe rágjuk, mintha egerek ették volna. Nem érdemes vele vacakolni, a sütemény szinte könyörög érte.
Néhány évvel ezelőtt kezdődött a reform ételek iránti érdeklődésem. Internet nem lévén, az újságokból szedtem össze az információt, mert egyszer csak elkezdődött a receptes újságokban is a reform. Kicsit túlzásba is vittem, de a családom szeme sem rebbent, amikor a kísérletezésem eredményeként szürke nokedli került a tányérba. Ezután jött a szürke tésztájú almáslepény. Az első lendületből kicsit visszavettem, a tésztához a lisztet kevertem, dió helyett búzacsírát használtam, meg ilyenek. Most a tészta fehér lisztből készült, dió nincs benne, viszont van búzacsíra.
  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • pici só
  • 2-3 ek sűrű tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kk sütőpor

Robotgéppel kevertettem össze a tészta hozzávalóit. Az élesztőt nem kell fölfuttatni. Most éppen elég volt a liszthez a tejföl, de ha kell, lehet hozzá adni egy-két kanál vizet. A tésztát két részra osztottam és az egyikkel kibéleltem egy 24 x 37 cm-es sütőpapíros tepsit úgy, hogy kicsit az oldalára is felmenjen a tészta. Ráteszem az alma tölteléket és beborítom a másik tészta lappal. Mivel egyforma adagra osztottam a tésztát, ezért a második lapból maradt. Ezzel díszítettem a sütemény tetejét. Tojássárgájával kentem le és ezzel ragasztottam rá a díszítést is. Fahéjas cukorral megszórtam és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütöttem.



Az alma tölteléket ajánlatos a tészta készítése előtt megcsinálni, mert annak ki kell hűlni. Most több, mint két kiló alma volt, de sokat ki kellett dobni. Ha hibátlan almából készítem, akkor is bőven mérem, mert úgy finom, ha van benne sok alma.
  • Legalább 1,5 kg almát meghámozok, és a robotgéppel durvára reszelem.
  • 2 ek cukrot karamellizálok és erre teszem az almát
  • elpárolom a levét, gyorsan, hogy ne főljön agyon az alma
  • 1 cs vaníliás cukrot teszek hozzá, én bourbon vaníliát használok
  • ízlés szerint még cukrot, ha van itthon, akkor barna cukrot szoktam
  • ízlés szerinti menny. őrölt fahéj
  • 5 dkg búzacsírát keverek bele

Ez elég sűrű lesz, ezért külön nem szórok semmit a kinyújtott tésztára, ez a töltelék nem fogja eláztatni. Búzacsíra nélkül diót lehet szórni a tésztára az alma töltelék alá.

Díszíteni persze nem kötelező, én sem szoktam. Most nagyon ráértem és egyébként az igazi ok az volt, hogy a tésztát nem úgy osztottam ketté, ahogy kell. Az egyik adag egy kicsit több, a másik egy kicsit kevesebb szokott lenni. A nagyobb tészta mennyiség megy a tepsibe alulra, a kevesebb pedig a tetejére kell.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép az a virág!!! Persze finom is a süti, de a diszítés megragadott...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm! Ritkán fordul elő, pedig élveztem.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.