- 1 cs réteslap
- 25 dkg száraztészta-cérnametélt
- só-cukor a vízbe
- olaj a lapok kenéséhez
- 50 dkg áttört túró vagy ricotta
- 5 dl tejföl
- 4 db tojás
- 10-15 dkg porcukor
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
A száraztésztát enyhén sós, inkább cukros vízben főzöm meg, de nem teljesen puhára, hiszen sütés közben még puhulni fog. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük,hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, pici sót, a túrót és a tejfölt. Ezután belekeverjük a kifőzött és kissé kihűtött tésztát. A végén pedig a tojások felvert habja kerül bele. Bevallom, én ezt a kezemmel szoktam elkövetni, mert így lehet a legegyenletesebben elkeverni a habot a többivel. Egy legalább 3-4 cm magas peremű tepsit/ 24x35 cm-es / kikenek margarinnal / vajjal / és beleteszem az egyik réteslapot úgy, hogy az oldalára is jusson. Ezt általában egy lappal nem lehet megtenni, de lehet hajtogatni, toldozgatni. Két lap közé olajat és búzadarát lehet tenni, de én nem szoktam. Beleöntöm a tölteléket és a tetejére ismét réteslap kerül. Két réteg közé most egy kis olajat csöpögtetek, hogy a lapok majd elváljanak egymástól. Így szebb lesz.
Körülbelül 180 fokon sütöm 40-45 percig. Ha kell, takarjuk le alufóliával félidőben, hogy ne égjen meg. Én mindég letakarom, mert nekem így süt a sütőm. Langyosan, frissen az igazi, de mi hidegen is megesszük. Általában csak porcukorral megszórva szokás enni, de most először öntöttem rá házilag készült feketeribizli öntetet. Nagyon kellemes íz volt a sütemény mellé. A feketeribizli öntet egy véletlen kísérlet alkalmával született, de gyanítom, az idén szándékosan készítem majd. Ettük már fagylaltra öntve is a nyáron és nagyon finom volt.
Vargabéles nálunk is nagy kedvenc. Rég csináltam. Lassan itt lesz az ideje. A kisebbik leánynak meg fő kedvence ez az édesség.
VálaszTörlésSzép lett! :)
VálaszTörlésJaj, Szabi! Köszönöm szépen.
VálaszTörlésKedves Vali! Én is lopom az ötleteket, mindég jól jön.Néha alkotói válságban vagyok.
VálaszTörlésKönnyebb elkészíteni, mint elolvasva gondolnánk.