Nem szoktam kenyér recepteket írni, mert ritkán használok pontos receptet. A végeredmény többnyire használható, ehető, még látványnak is ínycsiklandó, de néha nehezen jön össze. Nem mérek ki mindent pontosan csak beleöntöm a gépbe, mert rájöttem, hogy a burg.por, az olaj és az öregtészta nem igényel pontos mennyiséget, mert nem változtat a tészta állagán. A cukrot is csak az üvegből szórom, a lenmagpelyhet szintén, ezért nem akarok senkit olyan helyzetbe hozni, hogy kudarc érje.
A kenyérsütőgépben ilyen szépen összeállt a tészta. Az üst fala olyan, mintha nem is ebben készült volna, pedig itt készült, bizony.
Amikor a tepsi 2/3-áig megkelt, akkor pengével bevagdosom. Ilyenkor szoktam megszórni magokkal is. Hosszas kínlódás után kikísérleteztem egy ragasztót, mert mindég lepotyogtak a magok, én pedig meg akartam enni és nem a tepsiből összesöpörni egy marékkal.
Ettől ugyan kicsit fehér lesz sütés után, mintha lisztes lenne, de biztos, hogy minden mag a helyén marad. Az ízét nem zavarja, minket pedig a látvány sem.
- 20 dkg telj.kiőrl. tönkölyliszt
- 30 dkg fehér tönkölyliszt
- 20 dkg BL-80-as liszt
- 5 dl folyadék, benne 1 pohár kefír
- 1 púpozott kk. só
- 2 ek olaj
- 20 dkg öregtészta
- 1/2 mk. aszkorbinsav/ helyette 1 kk. ecet/
- 2 ek burg.pehely
- 3 ek. lenmagpehely / elhagyható /
- 1,4 dkg friss élesztő
- 1 ek. méz
A kenyérsütő géppel kevertetem össze. Figyelni szoktam a tésztát és, ha kell, pótolom a lisztet vagy a folyadékot, de csak óvatosan. Ennél a receptnél nekem éppen jó arányban voltak a hozzávalók.
Amikor kellően megkelt, szépen szétnyíltak a bevágások, akkor hideg sütőben kezdem el sütni. Megspriccelem vízzel a tésztát és a sütő falát is. Nekem 15 perc alatt melegszik fel a sütőm 180 fokra. Ekkor letakarom a kenyeret alufóliával és még hagyom 20 percig sülni.
Amíg a fűtőszálat nem cserélték ki, addig 200 fokra melegítettem a sütőt 20 perc alatt és így is sütöttem tovább még 20 percig. Most azonban nem hagyhatom csak 15 percig, mert megégeti a kenyeret, és elég a 180 fok. Ezért van ez a látszólagos alacsony hőfok.
Amikor megsült, rácsra teszem hűlni és ismét lespriccelem vízzel. Ez a fajta kenyér nekem sosem lesz cserepes, de erről már lemondtam. Próbálkoztam régebben, amikor ráértem, sikerült is, de a napi sütésnél ez mindég elmarad. Cserébe viszont nagyon-nagyon finom, egészséges, több napig eltartható, szépen szeletelhető kenyeret kapok.
Öregtészta készítése:
- 50 dkg fehér liszt
- 3 dl víz
- 1 kk só
- 1 ek olaj
- 1 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
A géppel összekevertetem a tésztát, kiveszem egy tálba, letakarom és másnapig hagyom kelni. Tulajdonképpen egy túlkelt tésztát kapok, amit állagjavítás céljából teszek a kenyérbe. Hűtőben sokáig eláll. Hamarabb elfogy, mint amennyit kibírna a hűtőben.
A kenyérsütésről és mindenféle hasznos tanácsról lehet olvasni Limara blogján. Nekem is ő segített, amikor Margit már nem tudott foglalkozni a pék tanoncokkal.
Gyönyörű!:))
VálaszTörlésSzép lett a kenyered! :-)
VálaszTörlésÉn mindig tönköly kenyeret sütök, 80 %tönköly fehér liszt, és 20 % teljes őrlésű keverésével,és teszek bele egy kisebb főtt krumplit áttörve a főzőlével.
Valóban sosem lesz cserepes, ettől eltekintve midig szép formásra sül.
Nagyon szép kenyér!
VálaszTörlésÉn is ilyesmi formában sütöttem egy fokhagymás verziót, és nem lett
cserepes. :(
Nagyon jól néz ki a kenyered! Azt nem szoktam mostanában sütni, mert a férjem morog érte, jobban szereti a bótit... Hál istennek a péksütik mehetnek:)
VálaszTörlés