2010. április 18., vasárnap

Vasárnapi ebéd

A hús a háttérben marad, mert egy egyszerű sertéssült. Annyit érdemel azonban, hogy megemlítsem,a hús fajtáját. A kevésbé használt császárhúsról van szó. Egy jó ideje szinte rendszeresen lehet már kapni bőrös sertést és így lehet venni a császárhúst is. Aki csak a sovány húsokat szereti, az ne is akarja megismerni, de aki a szaftosabb fajtákat is megeszi, az nyugodtan ismerkedjen vele. Ragunak is jó, savanyúkáposztával is össze lehet főzni, de egyszerűen megsütve is remek étel készíthető belőle.
  • A köret egyik összetevője a vajjal és medvehagymával kikevert burgonyapüré



A köret másik része
  • 1 kg darabolt sárgarépa vajon és erős lángon megpirítva
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 ek méz
  • 3 ek balzsamecet
  • 1 ger. fokhagyma
  • 1 lime leve
  • egy db. csilipaprika
  • 5 dkg vaj + 1 ek olaj

Először csak a répát sütöm erős lángon, hogy a méz ne égjen meg. Amikor már közepesen megpuhult, akkor adom hozzá a többi alkotórészt. Sót nem használok ehhez az ételhez. Továbbra is erősebb hővel főzöm, hogy ne párolódjon, hanem süljön. Sosem készítem puhára, mindég egy kicsit roppanós marad.-----más esetben a citromlé helyett narancslével készítem, de most nem akartam jobban édesíteni



Végül a szalonnás kelbimbó
  • 1 kg kelbimbó
  • 2 dkg vaj + 2 ek olaj
  • 15 dkg húsos szalonna
  • frissen őrölt bors

A tisztított kelbimbó nagyobb darabjait ketté vágom, sós vízben kicsit előfőzöm. Forrásban levő vízbe teszem és kb. 8-10 percig főzöm. Leszűröm és átteszem abba a serpenyőbe, amelyikbe a szalonnát sütöttem ki a vaj és olaj keverékén. Sózom, borsozom és jól összeforgatva átsütöm. Ez is roppanós marad!

Savanyúság vagy saláta már nem kívánkozik mellé, de semmi sem tilos. Télen sokszor ettünk ilyen- és hasonló zöldség köreteket. Most, hogy jön a tavasz, a zöldség köret marad, de a hozzávalók változnak majd.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a két köret, főleg a répás. Ki fogom próbálni. Medvehagymát égen-földön nem találok errefelé, pedig már úgy megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Bármelyik köret jöhet, szerintem mindhárom isteni finom lehet!

    A császárhúst meg hogy említed, én is azt akartam a zöldborsófőzelék mellé sütni, de nálunk az gyakorlatilag csak a Spárban van és nem volt időm odáig elmenni érte:(

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek a köretek. Császárhúst néha szoktunk sütni nagyon finom!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!
    A férjem dícsérete az volt, hogy hamar elfogyott.

    Sofia talán már nem kell sok idő, hogy nálatok is felfedezze egy zöldséges. Itt helyben én is most vettem először.
    Az íze nagyon enyhény fokhagymás, friss fűíz.
    / nah, ezért kikapok /

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.