2010. július 7., szerda

Wokban sütött zöldségek

A zöldség néhány éve már beépült az étrendünkbe. Szezonálisan változatosan lehet elkészíteni. Most a nyári időszakban igazán könnyű összeszedni az ebédre valót. Néha olyan sikeres összeállítás lesz a végeredmény, hogy akár hús nélkül is meg lehetne enni. Az évek során láthatóan eltolódott a zöldségek aránya, de még szükség van a hagyományos köretekre is. Ám, ha néha csak a zöldség a köret vagy csak vegyes zöldsaláta van, nem okoz nagy megrázkódtatást.


Az igazán finom elkészítési mód az, hogyha nem főzzük teljesen puhára, hanem éppen harapható marad, vagyis ress. Gusztusosabb lesz, ha látszik a zöldség fajtája, formája és legalább megdolgoztatjuk a satnyuló rágóizmainkat. A párolás alatt sajnos a C-vitamin tartalom szinte teljesen elveszik, de számos hasznos elem nem károsodik.



Ha lehet, akkor erős tűzön pároljuk a zöldségeket és ne fedjük le, hogy a keletkező nedvesség folyamatosan el tudjon párologni, ne főljön, hanem süljön. Ezt meg lehet tenni hagyományos serpenyőben is, de egy vas serpenyő nagyon megkönnyíti a feladatot. Nekem wokom van, de ez is olyan, mint a vaslábasok. Nagyon jó hőelosztású csak nagyon nehéz. Kitűnő a zöldségek párolásához.

  • 1 kg hagyma negyedekre vágva borsikafűvel ízesítve
  • 3 db piros kaliforniai paprika borssal és provanszi fűszerkeverékkel ízesítve
  • 1 db. kb egy kilós fejeskáposzta nagyobb darabokra vágva rómaiköménnyel ízesítve
  • 4 db cukkini vastagabb szeletekre vágva borsikafűvel ízesítve
  • 1/2 kg gomba kakukkfűvel, borssal ízesítve
  • 4 közepes répa vastagabb szeletekre vágva gyömbérrel ízesítve

Erős tűzön állandó kevergetés közben sütöttem meg a zöldségeket, de nem egyszerre, hanem mindet külön, egymás után és akkor kevertem össze- és sóztam meg, amikor elkészült. A látszólag össze-vissza ízesített zöldség nagyon kellemes íz összhatást eredményezett. Néhány órás állás után az ízei összeértek, még finomabb lett.

Kacsacombokat sütöttem mellé. Most nem volt krumpli vagy rizs, de ennyi zöldség bőven elég volt köretnek.

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.