Ennek a keksznek a receptje Dulminától származik és nem először sütöttem meg, de az igazsághoz tartozik, hogy most sem ragaszkodtam a pontos leíráshoz.
Dulmina receptjei sokszor adtak ötleteket, szeretem a zöldséges kombinációit, de ugyan így szeretem a süteményeit is. Mert egészségesek!
A zabpehely régóta kedvencem a süteményeknél, de eddig csak olyan kanalazzunkhalmokatatepsire variációkat sütöttem.
Ezt a zabpelyhes kekszet sem sikerült eddig szalonképes formában elkészíteni, csak kanalas változatban.
Most azonban rászántam az időt és jól megdermeszetettem a fagyasztóban a tésztát.
- 6,5 dl zabpehely
- 4 dl grahamliszt
- 1 dl barnacukor / nem a festett /
- 5 dkg kókuszreszelék / eredetileg nincs benne /
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 tk. só
- 15 dkg puha vaj
- 2 evőkanál méz
- 10 dkg aszalt barack apróra vágva / az eredeti 1,5 dl aszalt áfonya /
- 1 dl mazsola
- kb. 1 dl víz
Hengert formáztam belőle és folpackba csomagolva betettem a fagyasztóba kb. 40 percre.
Megpróbáltam kb. egy centis szeleteket vágni belőle és nálam 170°C-on sültek meg kb. 15-20 perc aklatt.
Picit hagyjuk állni, mert melegen még nagyon puha.
Ropogós, de nem kemény a keksz. Nekem nagyon ízlik.
Ezt a narancsos kekszet azért nem sütöttem meg eddig, mert nem volt narancslekvárom.
A recept szerzője ugyan ad alternatívát --- baracklekvár és reszelt narancshéj --- , de én szerettem volna narancsos kekszet sütni.
- 20 dkg liszt
- 4 dkg holland kakaópor
- 2 tk. sütőpor
- 8 dkg cukor / nálam barna /
- 2 ek. narancslekvár
- 3 dkg kandírozott narancshéj
- 10 dkg vaj
- 2 ek méz
Nekem most keksz formában sültek, ezért ezt a masszát is hengerré formáltam és folpackba csomagolva ez is a fagyasztóba került.
Hűtés után jól lehetett szeletelni , de a sütésnél nagyon kell figyelni, mert a kakaó miatt hamar megéghet.
Nekem is megégett néhány szelet és hiába faragtam le a az égett részeket, a keksz így is kesernyés lett.
170 °C-on kb. 10-12 perc alatt elkészülnek. Mielőtt leszednénk a tepsiről, hagyjuk egy rövid ideig hűlni.
A zabpelyhes keksz egy adag volt, de a kakaós másfél adagban készült, mert ezt kevésnek találtam.
Ez elég nagy doboznak tűnik, de nem feneketlen. Talán erre a hétre elég lesz.
:-))
VálaszTörlésNekem golyózással is jól működött, csini keksz alakot öltöttek sütés közben :-)
Örülök, hogy nem csak nekem ízlik ez a zabpelyhes keksz :)
VálaszTörlésDe azt hiszem, ezt a kakaós-narancsost is kedvelnénk (főleg a Főkóstoló), úgyhogy mentettem a receptet.
Köszi lányok!
VálaszTörlésHa találok, lopom a többit is.