Egy kis magyarázat Mautner Zsófitól
" A rugelach, ez a különböző édes töltelékkel megtöltött
(lekvár, dió, mazsola, fahéj, vagy csoki) kifli zsidó eredetű recept, állítólag
lengyel.
Bizonyos források pedig azt írják, hogy leginkább
Bécsben volt népszerű a kifli (félhold) formájú sütik készítése, ugyanis ezzel
ünnepelték a törökök fölötti győzelmet
New York-ban ilyentájt sok pékség megtelik ennek a sütinek a
fantasztikus illatával és az emberek kilószámra viszik
A tészta krémsajttal (cream cheese) készül, ettől elég
(hajaj!) nehéz vele dolgozni, úgyhogy egyrészt nagyon fontos jól lehűteni, hogy
nyújtható legyen, másrészt sok lisztet kell alá szórni. A töltelék nagyon édes
( a tészta nem annyira) és kicsit karamellizálódik sütés alatt. A végeredmény
pedig? Életveszély. "
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg puha vaj / persze margarin is lehet /
- 25 dkg krémsajt / nekem mascarpone volt, de Philadelphia az eredeti /
- 1 mk. só
- 12 dkg porcukor / én kristálycukorral csináltam /
Készítsünk három gombócot a tésztából és legalább egy óra hosszára tegyük a hűtőbe.
Töltelék:
- 1/2 cs.mazsola
- 15-20 dkg dió
- 5 dkg barnacukor/ lehet édesebbre is /
- baracklekvár a tészta megkenéséhez
- porcukor fahéjjal összekeverve, a kisült tekercsek átforgatásához
A tésztát kinyújtottam,--lehetőleg vékonyra kell--- megkentem a lekvárral, megszórtam a diós keverékkel és feltekertem, de egy lapból két kisebb tekercset készítettem.
----a tekercseket érdemes újra a hűtőbe tenni, mert úgy könnyebben kezelhető lesz. Én nem tettem, de így is használható volt.
Ezeket felvagdostam és állítva tettem a tepsire.
---Az eredet rugelach pici kifli formára van tekerve, de így sokkal egyszerűbb és nekem ez nagyon sokat számít.
Kb. 170°C-on sütöttem 20 percig. A meleg sütemény még puha, ezért óvatosan kell bánni vele, de 1-2 perc múlva már jól kezelhető. Érdemes ennyit várni, mielőtt a cukorba forgatjuk.
Még melegen beleforgattam a fahéjas porcukorba.
Egy recept szerint a még sületlen tésztát kell fahéjas cukorba forgatni és azután felvagdosni és megsütni. Nekem ez túl macerás lett volna, de biztosan úgy is nagyon finom lenne.
Nagyon-nagyon finom és nem annyira bonyolult, mint első olvasatra tűnik.
Most, hogy már ismerem a tészta tulajdonságait, biztos vagyok benne, hogy máskor is megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.