2014. november 23., vasárnap

Csokoládés, narancsos céklalekvár


Nagyon, de nagyon finom!
Nem az én ötletem, de egy kicsit átalakítottam. Kaldenekker György ötlete alapján készült.
Nagyon szeretjük a céklát és amióta sütéssel készítem elő vagy sült céklából készítek köretet, azóta még nagyobb kedvencünk. Nem volt kérdés, hogy kipróbálom-e?
Gyönyörű színe van és szerintem a cékla nem is érződik, bár azt lehet tudni a kóstolás után, hogy valami furcsa van benne.
A cékla sütése után már gyorsan elkészül, igaz, jó festék anyaga van, vigyázni kell az előkészületeknél.
Azt írom le, ahogyan én készítettem. ha valaki kíváncsi az eredetire, megnézheti itt.


  •  1,5 kg tisztított, sütőben sült cékla
  • 2 doboz 2:1-ben Koronás befőzőcukor
  • 2 db narancs reszelt héja és kifacsart leve
  • 2,5 dl gyümölcstea két filterrel készítve
  • 30 dkg étcsokoládé / 45 % -os /
  • 2 teáskanál citromsavpor
A héjástól megsütött céklát megtisztítottam és a legapróbb reszelőn lereszeltem. Na jó, nem én, hanem a gép.
Egy nagy lábasba tettem a céklát, a cukrot, a narancshéjat és a narancslé segítségével felolvasztott csokit.
A mikróban a száraz csokit nem igazán lehet felolvasztani, ezért tettem hozzá a narancsléből.
A tea azért kellett, mert a cékla nagyon száraz volt. Más gyümölcsök sokkal lédúsabbak, ezért úgy gondoltam, kellene valamilyen folyadék.
Éppen gyümölcsteát ittam, ezért jutott eszembe. Jó ötlet volt!
Folyadék nélkül is jó lett volna, de akkor egy sűrűbb, krémszerű állagot kapnánk.
Kaldenekker Gyuri is azt írja, hogy amit készített, az inkább egy krém.

Gyönyörű színe volt és szerintem nagyon finom lett.
Kellett egy kis önuralom a kóstolgatás közben. Gyorsan sütöttem egy omlós kekszet is, aminek ez a lekvár lett a tölteléke.

Mindent összekevertem és összefőztem. Jól felforraltam. Ez a befőzőcukorral nem tart sokáig. Nekem ez a kedvencem más sok év óta. Nagyon egyszerű és mindég sikerül a lekvár.
Alaposan kimosott, mikróban csírátlanított üvegekbe tettem.
Fejre állítottam kb. öt percre, azután a hűtőtáskában pihentetem holnapig. Igazából nem kellene a száraz  dunszt, de jól elvan ott holnapig.
Mindenképp lesz még egy adag belőle, sőt, lesz egy diabetikus változat is, mert van diabet. befőzőcukor is.

Nincs cékla íze! Aki nem tudja, miből készült, nem biztos, hogy megmondja, mitől van valamilyen érdekes íze. A csoki érződik és a narancs is.

2 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.