2018. június 14., csütörtök

Banános,zabpelyhes csokis keksz


Az életmódváltás jegyében úgy tíz évvel ezelőtt lassú változtatásokat vezettem be az étkezésünkben.
A sütemények és egyéb édességek sem mentesültek ez alól. Nem harcolunk életre-halálra a süteményekért, de azért időnként / talán az időleges hiánya miatt / nagy elégedettséget vált ki, ha sütök valamit.
Nekem vannak sajátos igényeim az édességeket illetően és ezek nem mindig egyeznek a családom ízlésével. Ha megoldható, kétféle módon készítem el, ha nem megoldható, akkor szólok, hogy ez van....és eldöntik, esznek-e belőle?  Általában igen, hiszen már hozzászoktak a " furcsaságokhoz " . Olyan is van persze, hogy amit sütök, az nem az én süteményem lesz. Lassan, lassan mindenki leszokott a rendszeres hétvégi süteményről.
Nem, nem helyettesítettem sosem boltival vagy cukrászdaival, de valahogy mindig megoldódott.
Néhány hagyományos süteményt nagyon egyszerűen lehetett egészségesebbé tenni azzal, hogy csökkentettem a cukor mennyiségét vagy egyszerűen valami alternatív megoldást kerestem.  A fehér lisztet is ki lehet váltani teljeskiőrlésűvel,zabliszttel és így máris sokat tettem a család egészségéért is.
Sok olyan receptet sikerült összegyűjtenem és kipróbálnom, amelyek nagyon jól beleillenek a megváltozott elképzelésembe.

Talán régebben utaltam rá, hogy néhány éve a sport is része lett az életemnek és ennek kapcsán olyan ismereteket szereztem, amelyek alkalmazása nagyban megkönnyítette az étkezésem összeállítását is.
Táplálkozási szempontból idetartozik a fehérje fontossága és a fehérjeporok használata. Nekem beépült a mindennapokba, de a családomnak sem ártott meg.
A sütemények egy részében édesítőként is használom minden más helyett vagy mellett.

A keksz típusú édességek a családom részére jól kiegészíthetők lekvárokkal / amit szintén én tettem el / vagy tejszínes, sajtkrémes krémekkel.
Ezzel így meg is oldódik az édesség utáni vágyakozás 😋
  • 150 g zabpehely késes aprítóban ledarálva 
  • 50 g kókuszreszelék
  • 60 g vaníliás fehérjepor // elhagyható, de akkor több édesítő kell //
  • édesítő ízlés szerint .........én semmit nem tettem bele a fehérjeporon kívül, de akár cukrot is lehet , ha valaki úgy szeretné
  • 1/2 mk kanál szódabikarbóna
  • 1 közepes érett banán pépesre nyomkodva
  • 1 egész tojás
  • 2db tojás sárgája
  • 2 ek. kókuszolaj
  • 60 g étcsokoládé felaprítva // min 74 %-os //
Minden hozzávalót összekeverünk és tetszőleges nagyságú adagokból lapos kekszeket készítünk.
Sütőpapíros tepsire téve 170°C-os légkeveréses sütőben kb. 15 - 20 perc alatt megsütjük. A kisebbek rövidebb idő alatt sülnek meg.

Nekem 530 g összsúlyú lett az összeállított massza, ezért én a könnyebb számolás miatt 10 db 50 g-os kekszet készítettem. Maradt egy 30 g-os a végére. Ezek 15 perc alatt megsültek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.