2018. június 14., csütörtök

Tökfőzelék újragondolvaA főzelékek eddig is rendszeresen étlapon voltak nálunk, de be kell vallanom, hogy hosszú ideig úgy főztem, ahogy anyukámtól tanultam. Klasszikus rántás vagy habarás volt a sűrítés.
Amikor kicsit reformálni akartam, akkor a fehér lisztet lecseréltem teljeskiőrlésűre, de ez nem mindegyik ételnél vált be. Akkor maradt a habarás, hogy legalább a zsiradékot csökkentsem.
Később pedig találkoztam a tzatzikivel, ami ugye egy joghurtba fullasztott hatalmas mennyiségű reszelt uborka és valósággal függőséget okozott. Azután jött egy ehhez hasonló megoldás.
Annak az volt a lényege, hogy hosszú idő után kiderült számomra is, hogy a cukkinit meg lehet enni nyersen is. Szóval így került a képbe egy ilyen " joghurtos " változat. Azért az idézőjel, mert akkor még nem volt görögjoghurt, ezért, hogy sűrű és krémes joghurtot kapjunk, egy zseniális trükköt vetettünk be. Lecsöpögtettük a tejfölt!
Először persze a zsírosat, mert annak azért megszokottabb, jobb íze volt. Azután a csökkentett zsírtartalmút. Tökéletes megoldás volt!


Később az is kiderült, hogy a főzőtököt is meg lehet enni nyersen. Eddig sem főztem ki a szuszt belőle, de azért nem voltam ennyire kíméletes, mint mostanában ezzel a változattal.
A legyalult tököt én sosem sóztam be. Úgy tanultam, hogy nem kell.
Ecetet sem tettem bele soha, mert nem szerettem a savanyú főzeléket. Az a savanyú íz olyan menza feeling, meg munkahelyi menza érzés. A tejföl vagy a joghurt éppen elég pikáns ízt ad hozzá.


Itt van a lecsöpögtetett tejföl. Most sem volt itthon görögjoghurtom, de tudom, hogyan készíthetek hasonlót. Tejföl meg mindig van a hűtőben.
Van egy konyharuha, amit csak erre használtam mindig. Beleborítottam a nagy doboz tejfölt és összekötözve fellógattam . Erre mindenkinek volt egy tuti tippje, ebbe most nem mennék bele. Két óra múlva készen is volt a krémes joghurt.
Amikor még rendszeresen kenyeret is sütöttem, akkor ezt a lecsöpögött savót felhasználtam a kenyér vagy péksütemények sütéséhez. Most sajnos nem.

  • Tetszőleges zsiradékon megpároltam egy közepes fej apróra vágott hagymát
  • Hozzáadtam a vastag szálakra gyalult főzőtököt
  • Beletettem az összevágott kaprot
Innentől gyorsan megy minden. Erős tűzön párolom a tököt azért, hogy rövid idő alatt minél több folyadékot elpárologtasson, de ne puhuljon meg. Semmi folyadékot nem öntök alá! Nem marad teljesen nyers, de erősen roppanós marad.
Talán öt perc főzés elég is neki. Még nem mértem le az időt, de tényleg kevés kell.
Leveszem az edényt, belekeverem a joghurtot, megsózom. Ennyi!
Roppanós, friss, pikáns és nagyon finom!
Langyosan a legjobb. Ebédre és vacsorára is tökéletes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.