2010. augusztus 25., szerda

Makarónimuszaka tzatzikivel







Ezt az ételt nem most készítettem, de most jutottam odáig, hogy írjak is róla. A nyár közepén jutott eszembe, amikor ki kellett olvasztanom a fagyasztót és volt még egy adag sült padlizsán benne. Szeletekre vágva és megsütve. Ennek az ételnek pedig az eredetije a Nők Lapja szerint padlizsánnal készül, bár itt cukkini volt a hozzávaló. Sajnos darált bárányhúsom sem volt, de ennek ellenére egy különleges ételt készítettem. Annyira az volt, hogy egy jó ideig biztosan nem lesz ismétlés belőle, de ha mégis, akkor nagyon leegyszerűsítve.
  • A hosszúkásra felszeletelt padlizsánt besózás után hagyjuk állni 20 percet. Öblítsük, majd szárítsuk meg és süssük ki olajban. Nekem ezt most nem kellett megcsinálnom, mert így volt eltéve a fagyasztóba. A recept szerint 40 dkg kell.
Készítsük el a húsos ragut.
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 ger fokhagyma
  • 1 közepes sárgarépa
  • 1 szál szárzeller vagy 50 gr. zellergumó
Ezeket a késes aprítóban összedaraboltam. 
  • 5 dkg húsos szalonnát olajon megsütöttem
  • rátettem az összedarabolt zöldségeket
  • 50 dkg darált marhahúst átforgattam rajta
  • 20 dkg paradicsomot tettem hozzá + egy doboz darabolt konzervet is
  • 1 ek sűrített paradicsom is kell hozzá
  • 1/2 dl vörösbort öntöttem bele
  • 1 cs. petr.zöldet összevágva
  • 1 cs. bazsalikomlevelet összevágva
  • 1 cs. mentalevél összevágva
  • sót, borsot, csilipaprikát
  • csipetnyi cukrot
  • 1/2 kávéskanál szárított oregánót
Addig főztem, amíg a sok levét el nem főlte és megpuhultak a hozzávalók.

Kifőztem 30 dkg makaróni ---helyett----kb. 30-40 dkg spagettit. Nem puhára!
Nah! Ezt ne csináljátok!!! Vagy makaróni vagy semmi.
A tésztát főzés után hidegvízzel kihűtöttem de én nem kevertem hozzá olajat, pedig a recept ezt írja.
A rétegezésnél számoltam a szálakat. A végére úgy éreztem magam, mint aki szociális foglalkoztatóban van és ez a terápiás feladat. Azt, hogy mire lehet jó, nem sikerült kitalálnom. Talán a túlélésre lehet játszani.


A sajtmártás hozzávalói
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg liszt
  • kb. 1/2 liter tej
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 egész tojás
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
Amikor a mártás langyosra hűlt, akkor keverjük bele a tojásokat, mert különben megfől benne.









Egy kikent tepsibe rétegezzük bele a hozzávalókat.
Ha makarónit főztünk, azt is el kell osztani kb. három részre, de könnyebb lesz a tésztaszálakat a tepsibe rakni.
8-10 szálat fogjunk össze, simítsuk ki és terítsük a kikent tepsibe.
Spagettiből egy rétegbe 120 szál került egy 37x 24-es tepsibe.

A rétegezés : tészta-ragu-sajtmártás-padlizsán-tészta-ragu-mártás-tészta és a maradék sajtmártás a tetejére.

Szerintem nem kell szorosan a receptben megadott mennyiségekkel dolgozni, mert elbírja, ha több a padlizsán vagy cukkini. Elbírja azt is, ha több a ragu vagy esetleg a sajtmártás + 1 tojás.

170-180 fokos sütőben sütöttem kb. 50 percet. Ha nagyon sülne a teteje, le kell takarni és a végén levenni a fóliát és egy kis színt sütni a tetejére.  Rövid pihentetés után szeletelhető.
Azt gondoltam, kicsit száraz lesz, ezért készítettem mellé a tzatzikit szósznak. Nekem hiányzott volna mellé valami.




Nagyon kellemes ízű, mutatós egytálétel lett belőle.
A mentalevél nem szerepel az eredeti receptben, de én főztem már hasonló ragut és abba nagyon jól illeszkedett. Innen sem lógott ki, de ha nagyon markáns ízű, akkor nem kell sok belőle. Nekem két féle is van a kertben, abból szedtem.


A muszaka tulajdonképpen "rakott" ételt jelent, ezért ami így készül, azt mind így nevezik. Van padlizsán-, cukkini-, burgonya-, stb. muszaka.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon izgalmas összeállítás. Finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik! :) És tuti nagyon finom is. :)

    VálaszTörlés
  3. Igen, nagyon finom és szép is, de embert próbáló feladat.
    Azért jó játék volt elkészíteni.

    VálaszTörlés
  4. Hát nem semmi játék lehetett. Ennyi spagetti szálat!!!

    VálaszTörlés