Szóval, volt még borsóm a hűtőben, a múltkori frissből, épp csak elkezdett volna csírázni, ezért sürgősen el kellett használnom. Húsos szalonna pedig általában mindég van a fagyasztóban.
- 2 nagy hagymát nagyobb kockákra vágtam
- 20 dkg húsos szalonnát felkockáztam
- 1/2 piros kalif. paprikát szintén felkockáztam
- 1/2 kg borsót megfőztem sós, cukros vízben
- Olajon összepároltam a ragu hozzávalóit, fűszereztem csipet kakukkfűvel, borsikafűvel, borssal és megsóztam.
A tésztát összegyúrtam és addig pihentettem, amíg a ragu kellően lehűlt. Igazából nem szoktam pihentetni az ilyen omlós tésztákat, csak ha nagyon muszály.
- 10 dkg telj.kiőrl. tönkölyliszt
- 25 dkg fehér liszt
- 15 dkg margarin
- 1 kk só
- 1 kis cs. összevágott petr.zöld
- kb. 2-3 ek víz / liszttől függ /
A kötőanyagként használt öntet alapja lehet tej, tejszín, tejföl vagy ezek keveréke.
- 2 nagy vagy 3 kicsi tojás
- 2 dl tej és tejszín / a tejszín maradék volt /
- 2 dl tejföl
- 2 ek liszt
- só, bors
A lisztet elkevertem a tejből elvett kb. 1/2 dl mennyiséggel és visszakevertem a többihez.
Ezen kívül kellett még kb. 20 dkg sajt, szezámmag és lenmag. A mag mindég egészséges.
A tésztát sütőpapírral bélelt 20x32 cm-es tepsibe tettem, és vaksütéssel elősütöttem. A tészta elég vastag lett a tepsiben, ezért kellett neki a hosszabb sütési idő. 180 fokon sütöttem 20 percig.
20 perc után kivettem a babokat és még 10 percig sütöttem a tésztát. Stahl J. szokta azt csinálni, hogy a megsült, még meleg tésztát átkeni tojásfehérjével, hogy a tölteléktől a tészta ne ázzon el. Én nem akartam ezért tojást feltörni, tehettem volna el, de elfelejtettem. Viszont egy idő óta a kenyereim tetejét vízben elekevert keményítővel kenem le, hogy a magok ne potyogjanak le, ezért ez most eszembe jutott és kipróbáltam. A tészta valóban nem ázott el és nem volt kellemetlenül kemény. Másnapra még puhult is egy kicsit.
Mielőtt a tésztába öntöttem volna a ragut, a tejszínes, tojásos keverékből egy keveset, kb. az 1/3-át beleöntöttem és jól összekevertem. Ezután a tetejére öntöttem a többit, és megszórtam reszelt sajttal. Semmi különös, csak egyszerűen trappistával. Szórtam rá szezámmmagot és lenmagot.
Mielőtt a tésztába öntöttem volna a ragut, a tejszínes, tojásos keverékből egy keveset, kb. az 1/3-át beleöntöttem és jól összekevertem. Ezután a tetejére öntöttem a többit, és megszórtam reszelt sajttal. Semmi különös, csak egyszerűen trappistával. Szórtam rá szezámmmagot és lenmagot.
Látszik a képen, hogy ez a mennyiség teljesen kitöltötte a tésztát.
Végig 180 fokos sütőben sütöttem, először 10 percig légkeveréssel, utána simán. A légkeverés után kicsit meghúzott a tejszínes, sajtos öntet és ezért le tudtam takarni alufóliával. Így sütöttem 40 percig, ezután fólia nélkül még 25 percig.
A tűpróbát itt is lehet használni!
Nagyon szépen megsült, finom illata volt, de mielőtt felvágtam volna, hagytam egy negyed órát állni, hogy jobban lehessen kiemelni. A három Férfi és én is jól laktunk, és még kb. a negyede megmaradt. Amíg hűlt, addig gyorsan összedobtam egy salátát. Uborka, paradicsom, sok petr.zöld, olíva olaj és balzsam ecet. Mi " felnőttek " cidert ittunk hozzá.
Végig 180 fokos sütőben sütöttem, először 10 percig légkeveréssel, utána simán. A légkeverés után kicsit meghúzott a tejszínes, sajtos öntet és ezért le tudtam takarni alufóliával. Így sütöttem 40 percig, ezután fólia nélkül még 25 percig.
A tűpróbát itt is lehet használni!
Nagyon szépen megsült, finom illata volt, de mielőtt felvágtam volna, hagytam egy negyed órát állni, hogy jobban lehessen kiemelni. A három Férfi és én is jól laktunk, és még kb. a negyede megmaradt. Amíg hűlt, addig gyorsan összedobtam egy salátát. Uborka, paradicsom, sok petr.zöld, olíva olaj és balzsam ecet. Mi " felnőttek " cidert ittunk hozzá.
Szia!
VálaszTörlésPitén már én is régóta gondolkodom, de valamiért még nem csináltam. lehet, hogy lassan eljött az ideje?