----------A hajdina, köles, kuszkusz, bulgur, árpagyöngy már régi ismerős a családunkban, de a Quinoa eddig kimaradt. Olvastam róla, láttam a boltban is, de igazából most Limara felhívása adott ösztönzést a kipróbálásra. Túléltük az eddigi próbálkozásaimat is, miért pont ez lenne kivétel? Azért, hogy ne legyen egyhangú köret belőle, egy saláta mellett döntöttem.
- quinoa
- rucola
- körte / befőtt /
- gorgonzola sajt / másfajta lágyabb kéksajt /
- gránátalmamag
- dió szárazon pirítva
- olívaolaj + vaj
- limelé
- só
- frissen őrölt bors
- méz / befőttlé /
A quinoát átmostam, jól lecsöpögtettem és olaj és vaj keverékén kicsit kiszárítottam, hátha megpirul. Ez lett volna a cél, de olyan vizes volt, hogy mire kiszáradt, nem tudtam eldönteni, mennyi pirult. Megégetni nem akartam, ezért felöntöttem forró vízzel. --------A zacskójára írott 2x-es mennyiségű víz nekem soknak tűnt, elég volt a bő 1,5x-es mennyiség is. Úgy gondolom, hogy a víz mennyiségek egy normál főzőedény használatára vannak kitalálva, de nekem-- és biztosan másnak is van--, olyan szorosan zár az üvegfedő a serpenyőmön, hogy semmi folyadék nem párolog el. Ezért én minden ilyen leírást egy kicsit kételkedve fogadok. --------Amikor a magok megfőltek, olyanok voltak, mintha mindegyikből egy pici csíra bújt volna ki.
- a megfőlt quinoát langyosra hűtöttem
- a körte befőttet felkockáztam / nekem nem túl édesek a befőttjeim /
- a rucola szárait lecsípkedtem és megmostam, megszárítottam
- a diót szárazon megpirítottam és durvára törtem
- a gránátalma a fagyasztóból került elő / a magokat ki kellett szedegetni, kiütögetni nem lehetett, de egyébként tökéletes volt /
- az olajat a befőttlével és a limelével összekevertem, sóztam, borsoztam
- szükség esetén még mézet lehet adni hozzá
A saláta összeállítása tulajdonképpen csak az összekeverésből áll. Az öntetet lehet keverés előtt csak a quinoára is önteni, hogy jobban átvegye az ízeket. Én utólag öntöttem rá, de mi bevállalósak vagyunk. Lazán átkevertem, ezután morzsoltam rá a sajtot és megszórtam a dióval. A gránátalma magokat a végén szórtam rá, hogy színesebbé tegye.
- Sós , édes és pikáns , ropogós , lágy és illatos. Nagyon finom!
Hát tényleg bevállalósok vagytok. Nagyon gusztusos a salátád.
VálaszTörlésKöszi! Nincs semmi különleges íze, lehet ízesíteni elég jól.
VálaszTörlés