Az almáslepény egy örök klasszikus. Van alaprecept, de van minden családban egy olyan, ami biztosan a legfinomabb.
Most én nem is igazán a receptet szeretném átadni, hanem azt a módszert, amivel szerintem a legegyszerűbb a tepsibe tenni a tésztát.
Nekem a nyújtófára tekerés egy igazi mumus! Lelóg, elszakad vagy elcsúszik a tészta.
Megpróbáltam egyszer, hogyan sikerülne, ha hajtogatnám a tésztát. Az ötlet jó volt, de kellett egy kis gyakorlás, mert a tésztát alaposabban kell lisztezni, hogy ki is lehessen hajtogatni.
Ha kicsit törékenyebb a tészta, akkor a nyújtófáról leszakad, hajtogatva viszont könnyebben bele lehet tenni a tepsibe.
Az almát én lereszelem durva reszelőn és cukorral összekeverve megpárolom, elfőzöm belőle a vizet.
Ezzel kell kezdeni, hogy kihűljön, mire a tésztára kerül.
- 30 dkg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal és pici sóval
- 2 dkg élesztőt felfuttatunk 1 dl tejben egy kanál cukorral
- 1 db tojással és egy púpozott evőkanál tejföllel összedolgozzuk a tésztát
- két cipót formázunk és az egyiket a tepsi aljába tesszük
A kihűlt almát a tésztára kenjük és megszórjuk őrölt fahéjjal ízlés szerint.
A második cipót is kinyújtjuk tepsi nagyságúra.
A tepsit szoktam rátenni a tésztára, hogy megnézzem, mekkora a tészta.
Alapos, de nem sok lisztezés után összehajtom a tésztát.
Alulról középre és felülről is középre. Lisztezni azért kell, hogy a puhább tészta se ragadjon össze.
Ezután balról középre és jobbról is középre.
Az összehajtogatott tésztát beleteszem a tepsi közepébe. Nagyon könnyen ki lehet mérni, hová kerüljön?
Kihajtogatom és levágom a fölösleges tészta darabokat.
Ha a tésztába csak a tojás sárgája került, akkor a sütemény tetejét a fehérjével kenem meg.
Villával megszurkálom, hogy a gőz ki tudjon jönni sütés közben.
Barna sütőcukorral megszórom és így sütöm meg.
Néha úgy sütöm, hogy semmivel sem kenem meg.
Általában én búzacsírát szórok a tésztára az alma alá.
A leeső tészta darabokat összegyúrom és, ha van elég tészta, akkor ilyen mini kifliket tekergetek belőle.
Nem töltöm semmivel, de sülés után porcukorba forgatom.
Ez a hajtogatás tényleg jó ötlet! Én is mindig bajban voltam a tészták tepsibe való pakolgatásával. Jó, hogy megosztottad ezt a tippet.
VálaszTörlés