Sajnos nálunk is ritkán kerül ponty az asztalra, mi is Karácsony táján esszük meg az évi adagunkat. Halat azért készítek év közben is, de az inkább a fagyasztott tengeri fajta, esetleg az afrikai harcsa, amit nálunk is nevelnek.
Ilyenkor viszont maximális gazdaságossággal járunk el, ezért készül a haltöpörtyű is.
Nem ördöngősség a hal irdalása, igaz kell hozzá egy erős pengéjű éles kés. Az sem árt, ha nagyobb, mint egy zöldséghámozó.
Hallani lehet, ahogy pattannak el a szálkák.
Arra kell vigyázni, hogy a hal bőrét ne vágjuk át túl gyakran, mert akkor igen pici szeleteket kapunk. Nekem sem sikerült először, de kitartó gyakorlással segíthetünk rajta.
Irdalás után bármilyen étel elkészíthető az ilyen halból is és nem kell félni, hogy megakad a szálka a torkunkban.
Már írtam arról, hogy mekkora fokú pofátlanságnak tartom, hogy halfilé néven olyan darabokat árulnak, amelyeknek a fölső szélesebb része hiányzik. A farok hústalan részét árulják a filé drága árában.
Ezért kell egész halat venni és megtanulni filézni.
Ebből pedig a halászlé készül. Nálunk csak pontyból, mert bőven marad alapanyag a halak szétszedése után.
A halászlé is olyan étel, amire mindenki azt mondja, az övé a legjobb. Mi is ezt mondjuk.
Nagyon érdekes receptjeid vannak! Jó ez a hal, meg a csülek is tetszik!))
VálaszTörlésMég sosem ettem haltöpörtyűt... de amint alkalmam lesz, ki fogom próbálni. Nagyon guszta a tiéd!:)
VálaszTörlés