Elkészültek nálam is az aprósütemények, ismét ipari mennyiségben. Az idén is megfogadtam, hogy kevesebbet sütök, de ez csak abban nyilvánult meg, hogy a sajátjaimból lett kevesebb.
Szeretem azokat, amiket már évek óta rendszeresen elkészítek, de olyan sok újat találtam, hogy csak úgy tudom beilleszteni a sorba ezeket, ha kiveszek valami mást.
A pisztáciás korongok maradnak, igaz már nem pisztáciával készül, de a barnított vaj miatt kihagyhatatlan.
A csigakeksz is régi recept, de találtam már hasonlót a közelmúltban is. Tavaly azt írtam, hogy ha lesz jobb kép, akkor lesz recept is. Nos, azóta nem sütöttem másikat és külön kép sem készült, de azért most leírom, hogyan készül.
- 2 kisebb tojás
- 2 csapott evőkanál kakaópor
- 8 dkg kristálycukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 23 dkg liszt
- 2 dkg étkezési keményítő
- 2 kk. sütőpor
- A cukrot a vajjal kikeverjük és hozzáadjuk a tojásokat is
- A lisztet, a keményítőt, a sütőport belekeverjük és lágy, de rugalmas tésztát gyúrunk
- Két cipót készítünk és az egyikbe belegyúrjuk a kakaót
- Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb. fél órára
- Kinyújtjuk a két tésztát kb. 20x15 cm-re
- Az alsó lapot megkenjük hideg vízzel és ráterítjük a másik lapot
- A hosszabik oldalától kezdve feltekerjük a dupla tésztát
- Néhány órára , de még jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen szeletelni
- Éles késsel kb. fél cm-es szeleteket vágunk és tepsibe fektetjük
- 170 - 180 °C-os sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
- Sütés után néhány percig pihentetjük, mielőtt leszednénk a tepsiről
A mostaniaknak a talpát csokoládéval kentem be.
A recept szerint ebből az adagból kb. 60 db keksz lesz, de lehet nagyobb hengert is készíteni, hogy a kekszek is nagyobbak legyenek.
A csokis pöfeteg már klasszikusnak számít. Nekem kisebbek, mint amilyen lehetne, ezért nem is nyílnak ki olyan szépen, de legközelebb majd én is nagyobbakat formázok. Ezeket is elvittem és így kiadósabb volt.
A receptet átmásoltam Sütis néne blogjáról, mert én is így készítem.
Hozzávalók:
- 20 dkg étcsoki
- 11 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 20-25 dkg cukor (ki mennyire szereti édesen)
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek. tej
- 25-30 dkg finomliszt
- 1 tk fahéj
- 2 tk sütőpor (azaz fél csomag)
- a hempergetéshez porcukor
A csokit megolvasszuk, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat, a cukrot és a tojásokat kikeverjük , majd hozzáöntjük az olvasztott csokit, fahéjat, tejet és vaníliakivonatot is.
Ezután keverjük bele a lisztet a sütőporral együtt .
Tekerjük folpackba és egész éjszakára tegyük a hűtőbe.
Másnap vágjunk egyforma darabokat, formáljuk gombócokká, és alaposan hempergessük meg porcukorban.
Előmelegített sütőben 165-170 fokon süssük kb 10-12 percig.
Nagyon figyeljünk, mert ha túlsütjük kemény lesz (én így jártam egy adaggal). Mondjuk attól kekszként még elropogtatható.;-D
- 20 dkg étcsoki
- 11 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 20-25 dkg cukor (ki mennyire szereti édesen)
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek. tej
- 25-30 dkg finomliszt
- 1 tk fahéj
- 2 tk sütőpor (azaz fél csomag)
- a hempergetéshez porcukor
A csokit megolvasszuk, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat, a cukrot és a tojásokat kikeverjük , majd hozzáöntjük az olvasztott csokit, fahéjat, tejet és vaníliakivonatot is.
Ezután keverjük bele a lisztet a sütőporral együtt .
Tekerjük folpackba és egész éjszakára tegyük a hűtőbe.
Másnap vágjunk egyforma darabokat, formáljuk gombócokká, és alaposan hempergessük meg porcukorban.
Előmelegített sütőben 165-170 fokon süssük kb 10-12 percig.
Nagyon figyeljünk, mert ha túlsütjük kemény lesz (én így jártam egy adaggal). Mondjuk attól kekszként még elropogtatható.;-D
MARCIPÁNOS MOGYORÓS SARKOCSKÁK
20 dkg liszt
1 csapott tk sütőpor
10 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
1 csipet só
12, 5 dkg hideg vaj
1 tojás
10 dkg marcipánmassza
2 ek konyak
20 dkg durvára vágott mogyoró
20 dkg őrölt mogyoró
1,5 dl tejföl
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
fehér és keserű-csokibevonó
Liszt, sütőpor, 10 dkg cukor, vaniliáscukor, só, vaj és a tojás – ezeket a keverőgéppel összekeverjük, majd kézzel sima tésztát gyúrunk belőle.
Kinyújtjuk kb. 35 x 40 cm-esre, beletesszük a tepsibe, villával megszurkáljuk.
A marcipánt durvára lereszeljük hozzáadjuk a konyakot, az őrölt mogyorót.
A tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral közepes lángon összemelegítjük, hogy a cukor elolvadjon.
Azonnal a mogyoróra meg a marcipánra öntjük és a tésztán egyenletesen elsimítjuk.
Megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és előmelegített hagyományos sütőben kb. 175 fokon, légkeverésessel 150 fokon, gázsütőben a 2-es fokozaton kb. 25 percig sütjük.
A félig kihűlt tésztát kb. 4x4 cm-es darabokra vágjuk, majd félbevágjuk háromszögekre.
A csokoládékat felolvasztjuk, először a fehér, majd a fekete csoki masszába mártjuk a sarkocskákat.
20 dkg liszt
1 csapott tk sütőpor
10 dkg cukor
1 csomag vaniliás cukor
1 csipet só
12, 5 dkg hideg vaj
1 tojás
10 dkg marcipánmassza
2 ek konyak
20 dkg durvára vágott mogyoró
20 dkg őrölt mogyoró
1,
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
fehér és keserű-csokibevonó
Liszt, sütőpor, 10 dkg cukor, vaniliáscukor, só, vaj és a tojás – ezeket a keverőgéppel összekeverjük, majd kézzel sima tésztát gyúrunk belőle.
Kinyújtjuk kb. 35 x 40 cm-esre, beletesszük a tepsibe, villával megszurkáljuk.
A marcipánt durvára lereszeljük hozzáadjuk a konyakot, az őrölt mogyorót.
A tejfölt a cukorral és a vaníliás cukorral közepes lángon összemelegítjük, hogy a cukor elolvadjon.
Azonnal a mogyoróra meg a marcipánra öntjük és a tésztán egyenletesen elsimítjuk.
Megszórjuk a durvára vágott mogyoróval és előmelegített hagyományos sütőben kb. 175 fokon, légkeverésessel 150 fokon, gázsütőben a 2-es fokozaton kb. 25 percig sütjük.
A félig kihűlt tésztát kb. 4x4 cm-es darabokra vágjuk, majd félbevágjuk háromszögekre.
A csokoládékat felolvasztjuk, először a fehér, majd a fekete csoki masszába mártjuk a sarkocskákat.
Sajnos nekem nem sikerült szép háromszögeket vágni, ráadásul a csokoládés mártogatásnál kicsit potyogott a mogyoró, ezért azt találtam ki, hogy nem mártogattam, hanem az olvasztott kétféle csokoládét rácsorgattam a kisült süteményre.
Szerintem nagyon jól néztek ki és nem utolsó sorban sokkal könnyebb is volt a díszítés.
Talán a legfinomabb süteményem lett az idén.
Előrelátó voltam, mert rögtön dupla adagot sütöttem, de még így is el kellett dugnom.
A kókuszgolyó csokibundában egy külföldi blogról származik, de már több hazai blogon is találkoztam vele.
Nem a legkönnyebb a töltött golyókat megcsinálni - de lehet, hogy csak nekem nem volt az -- , viszont nagyon is érdemes foglalkozni vele.
Mutatós és finom sütemény lesz belőle.
Csokoládéval vontam be a megsült golyókat és cukorgyönggyel díszítettem, illetve némelyikre olvasztott fehércsokit csorgattam.
A receptet idemásolom.
Hozzávalók
3 púpos evőkanál kakaó
2 tojás ( ebből 1 fehérje a kókuszhoz)
4 púpos evőkanál porcukor
1 csomag sütőpor / szerintem kevesebb is elég /
1 csomag vaníliacukor
Kókuszos töltelék
1 tojásfehérje (amit a fentiekből félre teszel)
Elkészítés
Tedd egy tálba a tojásokat (az egyik fehérje nélkül, amit félre teszel), kakaót, olvasztott margarint, porcukrot, vaníliacukrot. Keverd jól össze mixerrel, amíg buborékos/ habos / lesz.
Lassan adagold hozzá a sütőporral összekevert lisztet, folyamatosan keverve egy fakanállal. Végül, óvatosan gyúrd össze, hogy jól beépüljön a liszt. Tedd félre a kapott tésztát. Verd fel a tojásfehérjét, majd add hozzá a porcukrot és a kókuszt. Keverd jól össze egy fakanállal.
Formázz dióméretű golyókat a kakaós tésztából, lapítsd ki az öklöddel, és helyezz a közepükbe egy kis kókuszgolyót. Csomagold össze. A vége felé oszd el egyenlően a kókuszt, hogy mindegyikbe jusson.
Helyezd a kókuszgolyókat a nyílásukkal lefele egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd tedd a 180 fokos sütőbe 20-25 percre (amikor megpirul a tetejük, kész vannak).
Nekem kisebb hőfokon sültek és rövidebb ideig.
Csak gratulálni tudok,ennyi apró süti készítéshez,nem kevés munka és kitartás!Egyenként kóstolnám!!!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésÉn még csak a bejglivel és a sós rudakkal vagyok kész. A mézes krémes lapjait most sütöttem meg, holnap töltöm őket.
Nagyon klassz apró sütiket készítettél.