2011. október 23., vasárnap

Citromos sült hal rókagombás zöldségraguval


Együnk halat, legjobb falat!
Ez egy szlogen volt, de nem tudom, hogy abban az időben mennyire volt egyszerű halhoz jutni. Ma elvileg könnyebb, de a gyakorlat sajnos nem ezt mutatja. Ráadásul a bőség zavarában egyre többször hallom, hogy egyes halfajtákat degradáló módon minősítenek. Örülök, ha egyáltalán halhoz jutok, nekem nem áll módomban válogatni a nemes és még nemesebb fajták között.
Némely ételhez ajánlott a keményebb húsú halak használata, hogy ne essenek szét főzés közben, bár én pontyból már sokféle ételt készítettem, igaz egy kicsit jobban oda kellett figyelni a főzés ill. sütés idejére.

Ezt a halat a helyi hentesnél vettem, ami sajnos majdnem 500 ft-tal drágább volt, mit a nagy multiban, de ha oda kellene mennem két kiló halért, akkor az is ennyibe kerülne.

Afrikai harcsafilét vettem nemrégiben, és mivel frissnek láttam, kicsit többet vettem. Elosztottam, mert nagyobb adaggal jobban lehet gazdálkodni, ezért a kisebb leeső részekből készült a múltkor a halbecsinált, most pedig a szép darabokból ez a sült hal.

 A halat a múltkorihoz hasonlóan friss citromlével öntöttem le, sóztam, borsoztam, reszelt fokhagymát tettem hozzá és így hagytam állni egy ideig.

Közben elkészítettem a zöldségeket.

  • 2 közepes hagyma
  • 2 közepes piros kaliforniai paprika
  • 6 db barna csiperkegomba
  • 3 db közepes sárgarépa
  • 6 gerezd fokhagyma
  • provanszi fűszerkeverék
  • 1/2 cs. rókagomba krémleves
  • medvehagyma / a fagyasztómból /

  • A sárgarépát vékony lapokra vágtam, a többi zöldséget csíkokra..
  • Olaj és vaj keverékén megfonnyasztottam a répát, mert ennek kellett a legtöbb idő.
  • Hozzáadtam a többi zöldséget, megfűszereztem, sóztam, borsoztam.
  • Nagyobb lángon készítettem, hogy sülni tudjon és ress maradjon. Sikerült is ilyenre készíteni.


Van egy másik titkos adalékom is a főzésnél. Többször használtam mát levesporokat szósz készítéshez.
Mostanában lehet kapni a knorr új krémleveseit. Ezekről nem tudok véleményt mondani, mert krémlevest bármikor és bármiből csinálok elég gyakran.
A mostani alapok nem tartalmaznak tartósítószert, hozzáadott ízfokozót, mesterséges színezéket - a leírás szerint. Bízom benne, hogy így is van!


  • 1/2 cs. rókagombakrémleves por
  • kb. 2 dl víz
Ezzel sűrítettem be a zöldségeket, ezután medvehagymát tettem még hozzá.

A halat sütőben sütöttem meg kevés olajjal megkenve.
A citromlétől szinte megfől a halhús, ezért rövid idő alatt elkészült a sütőben.

Egyszerű vajas párolt rizst készítettem mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése