Elfogyott a csicseriborsóm a fagyasztóból és hirtelen ötlet volt, hogy kellene egy marékkal a levesbe. Sajnos abból kimaradt, de, hogy legközelebb ne kerüljek ilyen helyzetbe, gyorsan pótoltam a hiányosságot.
Jó megoldás a konzerv csicseri, a minőségével sincs baj, de olcsóbb mégis, és kiadósabb is, ha magam főzöm meg. Nem kell hosszas előkészületre gondolni.
A megmosott száraz csicseriborsót beáztatom egy éjszakára és sós, fűszeres vízben megfőzöm.
Azért fűszeres vízben főzöm, mert én elteszem a főzőlét, hogy levest ízesítsek vele. Sok ízanyag kioldódik a vízben, kár lenne kiönteni.
A fűszerek:. hagyma, fokhagyma, borsikafű, kakukkfű, lestyán.
A főzési idő függ a borsó keménységétől, de kb. 1,5 - 2 óra alatt szoktam megfőzni. Nem fog szétesni, nem lehet túlfőzni.
A megfőlt borsót leszűröm, kihűtön és a levét is átszűrve, elteszem a fagyasztóba. A borsószemek nem fagynak össze, könnyen lehet belőle kivenni kisebb mennyiséget is.
Én is szívesen használok csicseriborsót, de akárhányszor én főzöm, a szemek mindig "vedlenek". És nagyon gusztustalan a sok lemállott héjdarab. Te mit csinálsz vele?
VálaszTörlésNekem konzervben is volt már olyan, ami vedlett.
VálaszTörlésA mostani nem is bio volt, csak egy egyszerű fajta és ez most nem vedlett.
Amikor nekem is lejöttek a héjak, akkor addig engedtem rá vizet, amíg le nem halásztam a tetejéről a héjakat.
Felkevertem, leszedtem, felkevertem, leszedtem....
Engem is zavar, ha héjak úszkálnak, de egy egész csomag megfőzésénél már érdemes vacakolni vele.