2020. október 12., hétfő

Meggyes galette tk. liszttel

 


"...A galette francia neve senkit ne ijesszen el, ez az egyik legkönnyebben elkészíthető sütemény.
A galette tésztája általában lisztből és vajból készített morzsa, amit vagy hideg vízzel, esetleg tejszínnel vagy tojássárgájával teszünk teljessé. Bevált trükk, hogy a víz vagy a tojás hozzáadása helyett, vagy azt kiegészítendő a tésztába egy kis tejfölt teszünk. A tejföltől rendkívül rugalmassá válik a tészta, a hűtési idő lerövidül, és a rugalmasságának köszönhetően a tészta könnyedén kezelhető, nem szakadozik, reped."

Hozzávalók:

... 15 dkg sima fehérliszt
... 10 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
/ vagy össz. 30 dkg fehér liszt /
... 10 g negyedannyi édesítő
/vagy kb. 10 dkg cukor/
... 17,5 dkg margarin
/vagy kb. 15 dkg vaj /
... csipet só
... 30 g / kb 1 evőkanál / sűrű tejföl
... 1 db tojássárgája
... fél citrom reszelt héja és leve
Összeállítjuk a tésztát és hűtőben pihentetjük addig, amíg a tölteléket összekeverjük.

Töltelék:

Bármilyen gyümölcs lehet, de most cseresznye és meggy szezon van. Az epres nekem nem tetszett, mert az eper megsütve nem volt étvágygerjesztő. Finom volt, el is fogyott, de inkább nyersen eszem az epret. ☺️

... 50 dkg meggy kimagozva
... 20 g negyedannyi édesítő vagy tetszőleges, ízlés szerinti cukormennyiség
... 20 g étkezési keményítő / pudingpor
... 10 g utifűmaghéj, de ez elhagyható.
Azért kevertem hozzá, hogy megkösse a levét, mert volt fél csomag pudingporom, de ez kevésnek tűnt, viszont felbontani nem akartam másikat. 😉

A lehűlt tésztát kinyújtjuk egy kb. 25 cm-es körlappá és rápakoljuk a meggyes tölteléket úgy, hogy maradjon egy min. 5 cm-es széle, amit majd visszahajtunk.
Nem kell precízen, szorosan, csak ahogy engedi magát.
Lekenjük a tojásfehérjével, mert úgyis megmaradt és megszórhatjuk cukorral, barnacukorral, dekorcukorral vagy mint most én, durvára vágott dióval, de maradhat üresen is.




Ha sütőpapíron nyújtjuk a tésztát, nagyon megkönnyítjük a dolgunkat, amikor át kell tenni a sütőlapra. ☺️
Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Langyosan vagy kihűlve tálaljuk porcukorral finoman megszórva.


Itt is megtaláltok

#mutimiteszel #galette #finomdiéta #étteremhelyett #diéta #süssotthon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.